Kahvenin Topraktan Fincana Gelene Kadar Geçirdiği Aşamalar
İşlenmemiş yeşil kahve çekirdeği toprağa ekildiğinde kahve ağacı yetişir. Bir kahve ağacının meyve vermesi 3-4 yıl sürer. Hasat elle veya makine ile yapılır.
Kahve çekirdekleri toplandıktan hemen sonra işlenmesi gereken bir üründür. Su kaynağının sınırlı olduğu bölgelerde kahve çekirdeği güneşte kurutulur. Bazı bölgelerde ise ayıklama ve sınıflama işleminden sonra iyice yıkanır.
Kahve çekirdeklerinin işlem esnasında zarı alınır, çekirdekleri cilalanır, ağırlık ve boylarına göre ayrıştırılır. Bu aşamada hasarlı çekirdekler elle veya makine ile ayıklanarak, en iyi kahve çekirdekleri satışa hazırlanır.
Ölçülerine göre ayrılan ve ayıklanan kahve çekirdekleri bu aşamada “yeşil kahve” olarak nitelendirilir. Gemilere yüklenerek ihraç edilir.
Kahvenin kalite ve tat kontrolleri yapılır. Tadımcı, önce çekirdekleri gözle genel görünüş açısından kontrol eder. Sonra demlenmiş kahvenin önce kokusunu kontrol eder. Daha sonra tat kontrol edilir.
Kavurma, yeşil kahveyi aromatik kahverengi çekirdeğe dönüştüren işlemdir. Kavurma işleminde yaklaşık 280 derecede sıcaklık sabit tutulur. Çekirdeklerin yanmaması için kavurma işlemi boyunca çekirdekler karıştırılır. Kavrulan kahvelerin hemen soğutulması gereklidir.
Kahve son işlem olarak öğütmeden geçer. Demleme yöntemine göre kahve çekirdeği farklı kalınlıkta öğütülür.
Son olarak bu öğütülmüş kahve çekirdekleri demlenir ve fincandaki yerini alır.