04 Ocak 2022, 01:54
Donatello
Yönetici

9. Sınıf Coğrafya 75-76-77-78. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9. Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 1. Ünite DOĞAL SİSTEMLER Sayfa 75, 76, 77, 78 “Haritacılığın Tarihsel Gelişimi” Cevapları

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 75. Sayfa Cevapları

Konuya Başlarken

Haritacılık alanına, özellikle Orta Çağ’da ve Yeni Çağ’da, Türk ve Müslüman bilim insanları damgasın vurmuştur. Haritacılık alanında çalışma yapan Türk ve Müslüman bilim insanlarının, bu konuda dönemlerinin imkânları ve teknolojisi ile haritacılık bilimine kazandırdıkları eserler bugün bile hayretle karşılanmaktadır. Türk ve Müslüman bilim insanlarının söz konusu eserleri, Avrupa’da başlayan coğrafi keşiflerin kapısını da aralamıştır.

1. Geçmiş dönemlerde yapmış oldukları haritaları ile günümüzde de kendinden söz ettiren önemli Türk ve Müslüman haritacılar kimler olabilir?

CEVAP: Orta Çağ’da Müslüman coğrafyacılar tarafından insanlığa miras bırakılmış en değerli kartografik eser İdrisi tarafından çizilen dünya haritasıdır.



Türkler tarafından yapıldığı bilinen en eski harita Kâşgarlı Mahmud’un çizdiği dünya haritasıdır. Dil bilimci olan Kâşgarlı Mahmud, bu haritayı Türkçenin değişik şivelerle konuşulduğu dünyadaki bölgeleri göstermek için çizmiş ve Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı kitabına eklemiştir.

Osmanlılarda haritacılık alanında ortaya konulan en önemli eser Pîrî Reis’in yazdığı Kitabı Bahriye’dir. Türk ve dünya denizciliğine ciddi katkılar sunmuş olan Pîrî Reis, dünya haritasını çizerken 30 farklı kaynaktan yararlanmıştır.

2. Günümüzde her alanda yaygın olarak kullanılan coğrafi bilgi sistemleri yaşamınızda ne tür kolaylıklar sağlamıştır?



CEVAP: Coğrafi bilgi sistemleri ile toplanan verilerin sürekli güncellenmesi, veriler üzerinde analizler yapılabilmesi, farklı verilerin aynı veri tabanında birleştirilebilmesi ve kullanıcıya kolaylıkla görsel çıktılar sunulabilmesi önemli avantajlarıdır. Günümüzde eğitim, sağlık, belediyecilik, ulaşım, turizm, savunma, sanayi, tarım, ormancılık, afet yönetimi gibi pek çok alanda kullanılmakta ve kullanımı her geçen gün artmaktadır.

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 76. Sayfa Cevapları

Düşünelim-Tartışalım

Piri Reis’in haritacılık alanında yapmış olduğu çalışmalar ve ortaya koyduğu eserler Osmanlının denizcilik alanında gelişimine ne tür katkılar sağlamıştır? Tartışınız.

CEVAP: Piri Reis aslında sadece harita yapmamış, denizciliğe yapılmış olan en büyük katkıyı yapmıştır denebilir. Denizcilik eğitimine bilimsel katkısı, haritalar ve Kitab-ı Bahriye eseriyle kendisinden sonra gelecek denizcilere aktarma görevini de en iyi şekilde yerine getirmiştir.

Çizmiş olduğu haritalarda, tıpkı günümüz işaretlerini andıran bazı işaretlendirme ve renklendirme kullanmıştır. Yaptığı tüm bu yenilikler sayesinde günümüz haritacılığına, seyir ve hidrografi bilimine katkıda bulunmuştur.



Piri Reis’in denizcilikteki tecrübesi ve bilgisi tartışılmaz derecede engindir. O tüm bu yeteneklerinin arasına, edebi ve felsefi bilgilerini de katmıştır. Kendinden sonra gelecek olan denizcilere de kendisi gibi engin bilgilerle donanmaları gerektiğini güzel bir dille öğütlemiştir.

Bir önceki yazımız olan 9. Sınıf Coğrafya 71-72-73-74. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


14 Ekim 2022, 11:24

Abone
Mesaj Sayısı:
Konu Sayısı: 2610

Çok açıklayıcı cevaplar olmuş belki daha kısa olabilirdi ama kendim de kısaltabilirim yazarken çok sağolun

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.