6 Nisan 2025, 11:11
can
Yönetici

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 227-230. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 227-230 Yıldırım Yayınları konusunu sizler için hazırladık, inceleyin.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 227-230. Sayfa Cevapları 


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 227

Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1920’de Ankara’da açılan Büyük Millet Meclisine halkın seçtiği temsilcilerin katılması için önemli faaliyetlerde bulundu. Sizce bu durum onun hangi özelliği ile ilgilidir?

Cevap: Atatürk’ün demokrasiye olan düşkünlüğü ve halkına olan sevgi ve saygısını göstermektedir. Halkın iradesini ön plana alarak demokrasinin gelişmesi ve yerleşmesine önem vermiştir.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 230

Mustafa Kemal Paşa, 1930 yılında çok partili hayata geçilmesi için bir girişim başlattı. O sırada Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Ali Fethi (Okyar) Bey ile bir görüşme yaptı. Kendisinden yeni bir parti kurmasını istedi. Böylece Mecliste özgür bir tartışma ortamının oluşacağını ve Meclisin denetim ve eleştiri faaliyetini daha iyi yapacağını belirtti. Hatta Mustafa Kemal Atatürk, kardeşi Makbule Hanım’ın ve yakın arkadaşı Mehmet Nuri (Conker) Bey’in yeni kurulacak partinin kurucuları olmalarını sağladı. Yeni parti, Serbest Cumhuriyet Fırkası ismiyle 1930’da kuruldu. Serbest Cumhuriyet Fırkası, kısa zamanda halktan büyük ilgi gördü. Ancak Serbest Cumhuriyet Fırkası Genel Başkanı Ali Fethi Bey, güvenlikle ilgili kaygılarını dile getirerek kurulmasından üç ay sonra partisini kapattı.



Atatürk’ün Türk demokrasisinin gelişimine katkılarından biri kendi döneminde kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasıydı. Cumhurivet’in ilanından sonra Türk kadınına belediye seçimlerine katılma (1930), muhtar seçme ve seçilme (1933), milletvekili seçme ve seçilme (1934) hakları tanındı. Böylece kadınlar da yerel ve genel seçimlerde oy kullanmaya; muhtar, belediye başkanı ve milletvekili olmaya başladı.

Atatürk’ün sağlığındaki çok partili hayata geçiş denemeleri kalıcı olamadı. Ancak Atatürk, yeni kurulan bir ülkede demokrasiden ve çok partili hayat düşüncesinden vazgeçmedi. Onun demokrasiyle ilgili düşünceleri ve uygulamalarıyla gelecekteki çok partili hayatın temelleri atıldı.
Atatürk Türk demokrasisinin gelişimine sosyal ve hukuksal alanda da katkılar yaptı. Hukukun üstünlüğünün kabul edilmesi, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesi, kadınlara siyasal hakların tanınması gibi uygulamalar Türkiye’de demokrasinin gelişimine katkı sağladı.

Etkinlik Zamanı



Atatürk Dönemi’ndeki tarihsel gelişmelerle ilgili kronolojiyi örnekteki gibi doldurunuz.

Cevap:

7. sınıf sosyal bilgiler cevapları yıldırım yayınları sayfa 230

Atatürk’ün Türk demokrasisine katkılarını açıklayınız.



Cevap: Atatürk’ün cumhuriyeti ilan etmesi, kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermesi, siyasi partilerin kurulmasını sağlaması gibi bir çok alanda demokratikleşme yapması gibi önemli katkıları vardır. Atatürk demokrasinin temellerini atmıştır.


Bir önceki yazımız olan veya sonraki başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ
Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.