5 Nisan 2025, 14:59
can
Yönetici

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 223-224. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 223-224 Yıldırım Yayınları konusunu sizler için hazırladık, inceleyin.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 223-224. Sayfa Cevapları 


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 223

Türklerde Demokrasi

Türk tarihinde ilk demokratik uygulamalara Asya Hun Devleti’nde rastlanmaktadır. Türk devletlerinde devleti yönetme yetkisi han, hakan, kağan ünvanları verilen hükümdardaydı. Bu hükümdarın başkanlığında yılda iki kez devletin ileri gelenlerinin katıldığı kurultay yapılırdı. Kurultaya katılan kişiler (toygun), görüşülen konularla ilgili düşünce ve görüşlerini dile getirirdi. Danışma meclisi niteliğinde olan kurultaylar, devletin genel politikasına yön vermede hükümdara yardımcı olurdu.

Asya Hun Devleti’nde kurultayın işleyişi ile demokrasi arasında nasıl bir ilişki kurulabilir?



Cevap: Kurultaylar düşüncelerin dile getirilmesi ve alınan kararlarda etkili olması bakımından önemlidir. Kurultaylar günümüzdeki bir çeşit meclise de benzetilebilir.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 224

1876’da ilan edilen I. Meşrutiyet, Türk demokrasi tarihinin dönüm noktalarından biriydi. I. Meşrutiyetle birlikte padişahın yanında halkın seçtiği temsilciler de yönetimde söz sahibi oldu, ilk anayasa Kanun-i Esasi yürürlüğe girdi. Kanun-i Esasi ile üyeleri OsmanlI tebaası tarafından seçilen Meclis-i Mebusan (Görsel 6.8) ve üyeleri padişah tarafından atanan Ayan Meclisi kuruldu. İki Meclisin kabul ettiği kanunların padişahın onayından sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. Kanun-i Esasi’ye göre sadrazam ve bakanlardan oluşan, yetkisini padişahla paylaşan bir yürütme organı oluşturuldu.

Kanun-i Esasi’ye göre padişah, Meclisi feshetme yetkisine sahipti. Osmanlı-Rus Savaşı’nı gerekçe gösteren II. Abdülhamid, 1878’de Meclisi tatil etti ve Kanun-i Esasi’yi askıya aldı.



1908’de II. Meşrutiyet ilan edildi ve Kanun-i Esasi tekrar yürürlüğe girdi. Seçimler yapıldı ve milletvekilleri Meclis-i Mebusan’da görev yapmaya başladı (Görsel 6.9). Seçimin ardından Bakanlar Kurulu oluşturuldu.

Görsel 6.9

Türk tarihinde demokrasi anlayışı nasıl bir gelişim göstermiştir? Açıklayınız.

Cevap: Türk tarihinde demokrasi anlayışı, Kurultay, Divan, Senedi İttifak, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, Meşrutiyetler, Kanuni Esasi gibi kurum ve kanunlarla her geçen gün daha da pekişmiştir. Eksiklik görülen her yerde yeni bir anlayış ile yola çıkılmış, demokrasi güçlendirilmiştir.




Bir önceki yazımız olan veya sonraki başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ
Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.