26 Aralık 2024, 11:20
Mehmet Akif
Yönetici

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 184-185. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184-185 Yıldırım Yayınları konusunu sizler için hazırladık, inceleyin.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 184-185. Sayfa Cevapları 


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 184

Ülkeler için verimli tarım topraklarına sahip olmak niçin önemlidir?

Cevap: Tarım bir ülkenin en önemli üretim faaliyetidir. Kendi ülkesinde tarım faaliyeti olmayan ülkeler başka ülkelere ihtiyaç duyar ve bu ürünleri almak için çok fazla para öderler. İnsanların temel besin ihtiyaçları tarımla karşılanır. Hem ekonomik hem de stratejik olarak tarım arazileri çok önemlidir.

Toprak, tarım ve hayvancılığı nasıl etkiler?



Cevap: Toprak tarım ve hayvancılığı doğrudan etkiler. Özellikle tarım için geniş topraklara ihtiyaç vardır. Hayvancılık ise tarımsal faaliyetlerin çok yapıldığı yerlerde gelişmiştir. Hem hayvanların yemi, hem de hayvanlardan elde edilen ürünlerin işlenmesi açısından toprak önemlidir.

Feodal sistemde senyörün ve serflerin sorumlulukları nelerdir?

Cevap: Feodal sistemde derebeyleri yani senyörler belli toprakların sahibi sayılırlardı. Burada yapılacak tarımsal faaliyetleri, tarım güvenliği ve toprak güvenliğini sağlarlardı. Tarım işçileri ise yani serfler bir çeşit köleydiler. Elde ettikleri ürünlerin büyük kısmını senyöre vermek zorundaydılar. Yönetimde söz sahibi olmadıkları gibi izinsiz başka bir yere de gidemezlerdi.




7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 185

Görsel 5.2

Tımar Sistemi

Türk-İslam devletlerinde toprağın mülkiyeti, özel mülkiyet ve vakıf arazileri dışında devlete aitti. Selçuklularda tarımsal üretim yapılan araziler iktalara (dirlik) ayrılmıştı. İkta, komutan konumundaki askerlere ve üst düzey yöneticilere verilirdi. Bu kişiler iktanın karşılığında o yerin güvenliğini sağlama, savaş zamanı orduya asker gönderme gibi hizmetleri yerine getirirdi. İkta sahibi tarımsal üretimden vergi alır, tarımsal üretimin devamlılığını sağlardı. Osmanlı Devleti’nde tımar sistemi denilen bu sistem, geliştirilerek XIX. yüzyıla kadar uygulandı.
Osmanlı Devleti’nde fethedilen toprakları görevliler kayıt altına alır ve gelirlerine göre ayırırdı. Tımar, zeamet ve has olarak ayrılan bu topraklardan geliri en yüksek olan has topraklardı. Has topraklar, devletin üst düzey yöneticilerine ayrılırdı. Dirlik sahipleri gelirlerine göre sipahi (atlı asker) bulundurmak ve onların ihtiyaçlarını karşılamak durumundaydı. Zeamet orta dereceli devlet memurlarına, tımar ise savaşta fayda gösteren komutanlara verilen topraklardı.
Dirlik sahibinin topraklarında yaşayan köylüler (reaya), tarımsal üretim yapardı (Görsel 5.2). Yaptığı tarımsal üretimin bir kısmını dirlik sahibine verirdi. Toprak üç yıl üst üste ekilmediği, toprağın vergisinin verilmediği durumlarda dirlik sahibi, toprağı başkasına verebilirdi. Köylü, tarımsal üretim yaptığı toprakları satamaz, kiralayamaz, devredemez ve sebepsiz yere toprağı terk edemezdi. Ancak vergi karşılığında başka bir yere gidebilirdi.

Görsel 5.2’den hareketle Osmanlı Devleti’ndeki tarımsal üretim ile ilgili hangi çıkarımlarda bulunulabilir?



Cevap: Osmanlı Devleti’ndeki tarımsal üretimi daha çok köylüler yapmaktaydı. Tımar sistemi vardı. Bu sistemde savaş zamanı orduya asker gönderme, barış zamanı tarım faaliyetleri ve bu alanların güvenliği sağlanmaktaydı.

Feodal sistemde ve tımar sisteminde siyasal yönetimdeki benzerlik ve farklılıkları açıklayınız.

Cevap: Her iki sitemde de tarımda çalışanlar, tarım arazilerinin sahibi değildi. Yönetimde söz sahibi değildiler. Feodal sistemde serfler bir çeşit köle sayılırken, Osmanlı Devleti’nde köylüler tarımda çalışıyorlardı. Osmanlı sisteminde tüm tarım alanları devletin sayılırdı. Feodal sistemde derebeylerinindi.


Bir önceki yazımız olan veya sonraki başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ

Forum DirilişYasal Uyarı
İçerik Bilgisi
Forum diriliş Diriliş | Diriliş Forumu
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.