3 Ekim 2024, 9:06
can
Yönetici

7. Sınıf Sosyal Bilgiler 31-32-33-35-36-37-38-39. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 31-32-33-34-35-36-37-38-39 Cevapları Yıldırım Yayınları

Medya Özgürlüğü Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 31

Bir ülkede o ülkenin vatandaşı olmayan kişilerin üniversitelere sınavsız girebildiğini bazı gazetelerden okuduğunuzu farz ediniz. Bir süre sonra bu haberin doğru olmadığını öğreniyorsunuz. Bu durumda ne düşünürsünüz?

Cevap:  Gazetede yazan haberin doğru olmadığını düşünür ve o gazeteye olan inancım azalır. Bundan sonra o gazete doğru haber yazsa bile şüpheli bakarım.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 32

Etkinlik Zamanı



Günümüzde yasa ihlallerini takip edebilmek için sokak, cadde gibi kamuya açık yerlerde birçok kamera bulunmaktadır. Sizce bu kameralarla yapılan kayıtlar hangi durumlarda özel hayatın gizliliğini ihlal eder, hangi durumlarda etmez?

Cevap: Güvenlik amacı ile bakılan kayıtlar özel hayatın gizliliğini ihlal etmez. Fakat keyfi olarak insanları izlemek için bakılan kayıtlar özel hayatın gizliliğini ihlal eder.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 33

Sizce bilgi çarpıtmayla mücadele edilmesinin toplumun, doğru bilgi alma hakkı açısından önemi nedir?



Cevap: Bilgi kirliliği ile mücadele etmek halkın doğru habere ulaşmasını sağlar. Bilgi çarpıtmak, yalan habere girer. Bu nedenle bu konu ile mücadele etmek toplumun doğru bilgi alması açısından önemlidir.

Kitle iletişim özgürlüğünün önündeki engeller nelerdir? Bu engellerin aşılması için neler yapılmalıdır?

Cevap: Taraflı yayın yapmak, baskı ve zorlamalar kitle iletişim özgürlüğünün önündeki engellerdir.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 35

Etkinlik Zamanı



Aşağıdaki akıllı işaretlerin ne anlama geldiğini araştırarak ilgili yerlere yazınız.

Cevap:

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 35

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 36

Etkinlik Zamanı



Aşağıdaki örnek olayları okuyarak verilen soruları cevaplayınız.

Ünlü sanatçı, evinin salonunda çekilmiş fotoğraflarını izinsiz yayımlayan genel ağ sitesi hakkında açtığı tazminat davasını kazandı. Sanatçının fotoğraflarını izinsiz yayımlayan genel ağ sitesinin sorumlusu, yüklü bir tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Bu olay özel hayatın gizliliği ve kitle iletişim özgürlüğü bakımından nasıl değerlendirilebilir?

Cevap: İnsanların evinin içinde çekilen resimlerin, izinsiz servis edilmesi özel hayatın gizliliğini ihlal eder. Bu bir kitle iletişim özgürlüğü değildir.



Sizce özel hayatın sınırları nerede başlar ve nerede biter?

Cevap: Başka insanlar tarafından görülmesini istemediğiniz her şey özel hayatın gizliliği kapsamındadır. Evimin içi özel hayatımdır. Şahsi eşyalarım, cep telefonum özel hayatımdır. Mahremiyetim olan her şey özel hayatımdır. Ancak güvenlik nedenleri ile bunlar yetkili kişiler tarafından incelenebilir.

İki ülke arasında yaşanan savaşta aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil, hayatını kaybeder. Savaş, dünya basınında geniş yer bulur. Hayatını kaybeden ve yaralanan insanların görüntüleri bazı televizyon kanallarında açık bir şekilde yayımlanır. Bazı kanallar ise bu görüntülerin çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyeceğini gerekçe göstererek görüntüleri yayımlamaz. Ancak kamuoyunda bu kanallar gerçekleri yeterince yansıtmamakla eleştirilir.

Sizce bu olayda doğru bilgi alma hakkına aykırı bir durum var mıdır? Açıklayınız.



 Cevap: Doğru haber alma hakkına aykırı olmamakla beraber çocukların ruh sağlığına dikkat ettikleri için duyarlı bir yayın yapmışlardır.

Gazetede bir doktorun özel hayatıyla ilgili yanlış ifadelerin yer aldığı bir haber yayımlanır. Bunun üzerine medya organları doktorun özel hayatını yakından incelemeye başlar. Doktor zor durumda kalır. Hemen yanlış haberleri yayımlayan gazeteye tekzip gönderir. Gazete, olayın önemsiz olduğu gerekçesiyle tekzibi yayımlamayacağını bildirir.

Bu olay kitle iletişim özgürlüğü, doğru haber alma hakkı ve özel hayatın gizliliği bakımından nasıl değerlendirilebilir?

Cevap: Bu olay kitle iletişim özgürlüğü kapsamına girmez. Özel hayatın gizliliği ihlal edilmiştir. Tekzibi yayınlamayarak da suç işlemiş olurlar.



7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 37

İletişim özgürlüğü ile ilgili aşağıda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” oklarını takip ederek ulaştığınız çıkışı işaretleyiniz.

Cevap:

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 37

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 38

Sıra Bende



Aşağıda verilen altı şapkalı düşünme etkinliğiyle ilgili bilgileri ve örnek olayı okuyunuz. Ardından beyaz, kırmızı, siyah, sarı, yeşil ve mavi renkle ilgili soruların cevaplarını ilgili kutulara yazınız.

Örnek olayda belirtilen konularda sahip olduğunuz net bilgiler nelerdir?

Cevap: Yol geçecek olan yerde ören yeri olması, yol yapan şirketin bunu duyurmak istememesi, arkeoloğun sessiz kalması, gazetenin haberi yayınlamaması, gazetecinin sosyal medyasından bu haberi vermesi.

Ören yerinin zarar görmesi karşısında ne hissediyorsunuz?



Cevap: Ören yerleri tarihi değeri olan yerlerdir. Kültür ve tabiat varlıklarına zarar vermek aynı zamanda suçtur. Bu tarihi yerleri tüm insanların görme hakkı ve özgürlüğü vardır.

Ören yerinin zarar görmesinin neden olacağı sorunlar neler olabilir?

Cevap: Orada bulunan tarihi eserlerin yok olması ve kültür hazinelerinin kaybolması. Buraya gelecek olan turistlerden mahrum kalmak.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 39

Yolun tamamlanmasının olumlu sonuçları neler olabilir?

Cevap: Hem halkın hem de otele gelen yolcuların rahat bir ulaşıma kavuşması.

Örnek olaydaki sorunun çözümüne sizin öneriniz nedir?

Cevap: Yolun, ören yerinden değil de başka bir güzergahtan geçirilmesini önerebilirim. Eğer mümkün değilse, köprü yapar ve ören yerini korurdum.

Sorun neydi? Nasıl çözülmek istendi? Gelecekte nasıl çözülür?

Cevap: Sorun otele giden yolun genişletilmesiydi. Bu yolda ören yeri bulunması, gazetecinin haber yapmasının engellenmesi ve en sonunda sosyal medyada haber yaparak sorunun çözülmesi.

Örnek olayda gazeteci ve gazete yönetiminin tutumlarını düşünceyi açıklama özgürlüğü, doğru bilgi alma hakkı ve kitle iletişim özgürlüğü bakımından yorumlayınız. Yorumlarınızı aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

Cevap: Gazeteci doğru bir tutum göstermiştir. Halkın doğru bilgi alma hakkını korumuştur. Gazete yönetimi yanlış yapmış, haberi gizlemiş ve hatta bu haberi engellemiştir. Burada gazeteci kitle iletişim özgürlüğü bakımından baskı görerek engellenmiştir.

Aşağıdaki karşılıklı konuşmayı okuyunuz ve konuşmada kullanılan iletişim becerilerini belirleyiniz. Kullanılan becerilerin olduğu kutucuklara denk gelen yüz ifadelerini boyayınız.

Cevap:

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 39

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Sosyal Bilgiler 26-28-30. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.