6 Nisan 2025, 13:37
can
Yönetici

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 206-207-208-209. Sayfa Cevapları Evos Yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 206-207-208-209. Sayfa Cevapları Evos Yayınları konusunu sizler için hazırladık, inceleyebilirsiniz.

DEMOKRATİK İLKELER, FARKLI YÖNETİMLER

6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 206-207-208-209 Cevapları


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 206

Ailenizde kararların tüm bireylerin katılımıyla alınması ile demokrasi arasında bir ilişki vardır? Kısaca açıklayınız.



Cevap: Ailemizde kararlar alınırken ailenin tüm bireylerinin fikirlerinin alınması, düşüncelerinin öğrenilmesi ve en çok hangi karar isteniyorsa onun alınması aile içinde hoşgörünün, eşitliğin ve değer verilmesinin bir göstergesidir. Demokrasi de böyledir. En çok oyu alan aday cumhurbaşkanı ve milletvekili seçilmektedir. Böylece adalet sağlanmış, demokrasinin gereği yerine getirilmiş olur.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 207

Çoğulculuk

Demokrasilerde toplumun sahip olduğu bütün düşünceler ortaya konulmalıdır. Sadece çoğunluğun düşüncelerinin desteklenmesi demokrasiyle bağdaşmaz. Karşı düşünceler de çoğunluğu oluşturan düşünceler kadar sağlam korunmalı ve temsil edilebilmelidir. Toplum içinde var olan azınlığa diğer bireylerin sahip olduğu özgürlükler ve haklar sunulmalıdır.



Hukukun Üstünlüğü

Demokrasinin var olabilmesi ve korunabilmesi için hukukun üstünlüğü mutlaka sağlanmalıdır. Devlet dâhil tüm kişi ve kuruluşlar yasalara uymalıdır ve yasaların üstünlüğünü kabul etmelidir. Yasalara göre çalışan mahkemeler bağımsız görev yapmalı ve anlaşmazlıkları açık ve tarafsız bir şekilde çözmelidir. Yasalar herkes için aynı şekilde geçerli olmalıdır.

Seçme ve Seçilme Hakkı

Vatandaşlık hakkını elinde bulunduran her vatandaşın yasalara uygun şartları taşıması durumunda seçme, seçilme hakkı vardır. Bunun yanı sıra vatandaşlar bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir. Seçme ve seçilme hakkı demokratik toplumlarda temel ilkelerden biridir.



Katılımcılık

Genel olarak seçme ve seçilme hakkını ifade eder. Siyasi partiler aracılığı ile vatandaşlar yönetime katılırlar ve demokratik taleplerini gerçekleştirebilirler. Vatandaşlar seçme ve seçilme haklarının dışında da yasalara uygun şekilde yönetime etki edecek aktif ve etkili faaliyetlerde bulunabilirler. Karar alma, uygulamayı takip etme, kararlarının sonuçlarını değerlendirme gibi etkinliklerde bulunarak katılımcılık gösterebilirler.

Kutu içinde verilen bilgilerin TBMM görseli (Görsel 6.2) ile ilişkilendirilmesinin sebepleri neler olabilir?

Görsel 6.2



Cevap: TBMM yasama organıdır. Halkın ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda yasalar çıkartırlar. Böylece halkın iradesi meclise yansımış olur. Bunun için insanların en çok oy verdiği adaylar meclise gider ve bizleri temsil eder.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 208

Monarşi

Monarşilerde yönetme, karar alma, uygulama yetkisi ülkeyi yöneten kişinin elindedir. Halkın hak ve özgürlükleri bir kişinin kararma bağlıdır. Kral, padişah, sultan adı verilen bu yöneticiler kendilerinden sonra ülkesinin yönetimini genellikle oğluna ya da ailesinden birine bırakır. Geçmişte ülkelerin bu şekilde yüzyıllarca yönetildiği olmuştur.

Monarşik yönetimlerde kimi zaman hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halk oyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim biçimleri de görülmüştür. Bu yönetim biçimine de meşruti yönetim denilmektedir.
Günümüzde monarşi yönetimini devam ettiren ülkeler bulunmaktadır. Bunlardan biri de Avrupa’da yer alan Norveç’tir.



Oligarşi

Oligarşi ile yönetilen ülkeler, küçük ve ayrıcalıklı bir grup tarafından yönetilir. Karar alma ve uygulama süreçleri bu kesim tarafından belirlenir. Eski zamanlarda Roma ve Yunanistan oligarşi ile yönetilen ülkelere örnek verilebilir.

Teokrasi

Teokrasi ile yönetilen ülkelerde yönetenler, yönetme yetkisini Tanrı’dan aldıklarını iddia ederler. Ülkeyi yönetirken hangi dine mensup iseler o dinin kurallarını uygularlar. Kısaca söylemek gerekirse bu yönetim biçimi dine dayalıdır. Günümüzde Vatikan teokrasi ile yönetilen ülkelerdendir.



Cumhuriyet

Cumhuriyet, günümüzde birçok ülkede uygulanan bir yönetim biçimidir. Bu yönetimde yönetme yetkisi milletin elindedir. Millet, seçme ve seçilme hakkını kullanarak yönetimde söz sahibi olur. Ülkeyi yönetenler anayasa ve yasalara uygun hareket etmek, milletin iradesine saygı göstermek zorundadır. Günümüzde bir çok ülke cumhuriyet ile yönetilmektedir.

İlk cumhurbaşkanımız Atatürk’ün Görsel 6.6’da bir vatandaş ile görüşmesi demokrasinin hangi ilkesi ile ilişkilendirilebilir? Neden?

Görsel 6.6



Cevap: Atatürk’ün bir vatandaş ile görüşmesi, fikir ve düşünce hürriyetini kapsamaktadır. Bunun yanında katılımcılık ilkesini de barındırmaktadır.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 209

Aşağıdaki tabloyu yönetim biçimleriyle ilgili araştırma yaparak doldurunuz.

Cevap:

6. sınıf evos yayınları sosyal bilgiler cevapları sayfa 209



Aşağıdaki yönetim biçimleri numaralandırılarak verilmiştir. Tablonun altındaki soruları bu numaraları kullanarak cevaplayınız.

Cevap:


Bir önceki yazımız olan veya sonraki başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ
Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.