15 Ekim 2024, 19:55
Mehmet Akif
Yönetici

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Cevapları Sayfa 65-66-68-69-70-71 Evos Yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65-66-67-68-69-70-71 Evos Yayınları yazımızı, sorularını ve cevaplarını sizler için hazırladık.

Türkler Ve İslamiyet Cevapları Sayfa 65-66-67-68-69-70-71 Evos Yayınları (6. Sınıf Sosyal Bilgiler)


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 65

Aşağıdaki metni okuyunuz ve Gök Tanrı inancı ile İslamiyet arasındaki benzerlikleri söyleyiniz.

“Gök Tanrı” dini tek tanrılı bir inançtı. Türkler Tanrı’yı yerin ve göklerin yaratıcısı kabul etmişlerdi. Türkler ruhun ebedîliğine ve bunun neticesi olarak da ahiret hayatına inanıyorlardı. İyilik ve kötülüklere dair hesabın ahirette görüleceğini kabul ediyorlardı. Eski Türkçede “uçmak” cennet anlamına da geliyordu. Kötü ruhların yer altına gideceğini düşünüyor buna da “tamuğ” diyorlardı ki bu ifadeyi İslamiyet’teki cehennemin karşılığı olarak kullanıyorlardı. Kıyamet gününe de “uluğ gün” adını vermişlerdi. Türkler Tanrı’ya dua ediyor ve kurbanlar kesiyordu.



Cevap: Gök Tanrı inancı ile İslamiyet arasındaki benzerlikler:

  • Tek tanrı inancı
  • Tanrının yaratıcı olması
  • Ahiret inancı
  • Cennet ve cehennem inancı
  • Kıyamet günü inancı
  • Dua etmek ve kurban kesmek

Fotoğrafta yer alan eser, hangi özellikleriyle Türklerin çadırlarına benzemektedir?

6. sınıf sosyal bilgiler 65. sayfa cevapları evos yayınları



Cevap: Çatısı konik şekildedir, dörtgen bir yapısı vardır, birden fazla kapısı vardır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 66

Türklerin hangi özellikleri Abbasi Devleti içinde etkin olmalarını sağlamıştır?

Cevap: Türklerin İslamiyet’e geçmeleri, çalışkan olmaları, disiplinli olmaları, iyi asker olmaları, imar alanında yetenekli olmaları, iyi yönetici olmaları, adil olmaları, güvenilir olmaları nedenleri ile Abbasi Devleti içinde etkin olmuşlardır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 68

Hangi Türk-İslam devletinin fetihleri Türkiye tarihi açısından daha önemlidir? Neden?



Cevap: Büyük Selçuklu Devleti’nin fetihleri Türkiye tarihi açısından önemlidir. Alparslan’ın yaptığı Malazgirt Savaşı Türklere Anadolu’nun kapılarını açmış ve Anadolu bir Türk yurdu haline gelmiştir.

İslamiyet’in kabulü sonrasında Türk devletlerinde İslam öncesindeki bazı özelliklerin devam etmesinin sebepleri neler olabilir? Tartışınız.

Cevap: Türklerin gelenek ve göreneklerine bağlı kalmaları, onların başarılı, huzur ve güven içinde olmalarında önemli bir etkendir. Bu özelliklerin devam etmesi devlet yönetiminde ve devletin uzun süreler yönetilmesinde etken olmuştur.

Etkinlik Zamanı



İlk Türk-İslam devletleri ile ilk Türk devletlerinin siyasal özellikleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları tabloya yazınız.

Cevap:

6. sınıf sosyal bilgiler 68. sayfa cevapları evos yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 69

Çevrenizde bulunan tarihî eserlere örnek veriniz.



Cevap: Saraylar, köprüler, çeşmeler, camiler, türbeler gibi örnekler verebiliriz.

Türkler; kervansaray, türbe, kale, mescit ve köprü türü eserlerden hangilerini İslamiyet’i kabullerinden sonra inşa etmeye başlamışlardır? Neden?

Cevap: Cami medrese, han, hastane, imaret, çeşme, köprü ve kervansaray gibi yapılar inşa etmeye başladılar. Türk-İslam eserlerini ve kültürel olarak iz bırakmak, Müslümanların ihtiyaçlarını gidermek, ticaret yollarını diri tutmak gibi nedenlerle inşa etmişlerdir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 70

Etkinlik Zamanı



Kutadgu Bilig ve Siyasetname’den alınan metinleri okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Ey hükümdar! Şu üç işe seçkin kimseleri ata: kadı, vekil, vezir. Bu üç işe bakan kimse doğru olursa halk huzura kavuşur, gözü ve günü aydın olur. Ülke düzene girer, halk zenginleşir. Halk sana hayır dua eder. Bu işlere bakan kimseler kötü olursa halkın işi daha kötü olur.

Yusuf Has Hacip, Kutadgu Bilig, s. 210

Padişahın haftada iki gün divan-ı mezalime oturup mazlumun hakkını zalimden alarak ona vermesi, konuyu aracısız bir şekilde tebaadan bizzat kendisinin dinleyip ona hükmetmesi gerekir.



Nizamü’l Mülk, Siyasetname, s. 17

Hükümdarın görevleri nelerdir?

Cevap: Halkın huzur ve refahını düşünmek, adaleti sağlamak, halka hizmet eden görevlileri atarken dikkatli olmak ve en iyisini atamak.

Bu görevler günümüz devlet başkanlarının görevleriyle benzer midir? Neden?



Cevap: Evet, çok benzerdir. Günümüzde de devlet başkanları halkı gözetirler, huzur ve güvenliği sağlarlar, adalete özen gösterirler.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 71

Etkinlik Zamanı

Tabloya Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda meydana gelen değişimlere örnekler yazınız.

Cevap:



6. sınıf sosyal bilgiler 71. sayfa cevapları evos yayınları

Etkinlik Zamanı

Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Hükümdar; reayanın can, mal ve namusunu korumakla mükellefti. Birçok resmî belgede reayanın hükümdara Allah’ın bir emaneti olduğu vurgulanmış, bürokrat ve emirlerden onlara karşı adil davranmaları, kendilerinden haksız taleplerde bulunmamaları istenmiştir.

Büyük Selçuklu Devleti’nde nüfusun önemli bir bölümünü konargöçer Türkler meydana getiriyordu. En önemli mal varlıkları koyun ve at sürüleriydi. Deve yetiştiriciliği de önemli yere sahipti.

Ziraatla uğraşan köylüler, gelişmiş bir sulama sistemiyle topraklarını kullanmaktaydı. Bu dönemde zirai üretim artmış, köy ve şehirler büyüyerek ticari hayat gelişmiştir.

Selçuklularda büyük şehirlerde her sokağın belli bir esnaf grubuna tahsis edildiği kapalı mekânlardan oluşan pazarlar bulunmaktaydı. Çinicilik, demir işçiliği, boya sanayisi ve kâğıt imalatı çok gelişmişti. Vakıflar ve hastaneler şehirlerde oldukça yaygındı. Şehirlerde dış ülkelerle ticaret yapan zengin bir tacirler sınıfı ortaya çıkmıştı.

Türk-İslam devletlerindeki hükümdarların görevleri ile ilk Türk devletlerindeki hükümdarların görevleri arasındaki benzerlikler nelerdir?

Cevap: Her iki dönemde hükümdarın asıl görevi halkın can, mal güvenliğini sağlamak ve huzuru tesis etmektir. Adaleti sağlamak çok önemliydi.

Türk-İslam devletlerindeki sosyal hayat ile ilk Türk devletlerindeki sosyal hayat arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?

Cevap: Konar göçerlik her iki dönemde de vardı. Fakat İslamiyet’i kabulden sonra yerleşik hayat hızla arttı. Tarım alanında çok faaliyetlerde bulundular.

Metinden hareketle Selçukluların kültürel hayatlarıyla ilgili neler söylenebilir?

Cevap: Selçuklular, çinicilik, demir işçiliği, kâğıt imalatı çok gelişmişti. Şehirlerde vakıflar, hastaneler ve pazar yerlerinin olması kültürel faaliyetlerin artmasında bir etkendir.


Bir önceki yazımız olan veya sonraki başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ

Forum DirilişYasal Uyarı
İçerik Bilgisi
Forum diriliş Diriliş | Diriliş Forumu
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.