19 Aralık 2024, 17:37
can
Yönetici

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Cevapları Sayfa 145-146-147 MEB Yayınları

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı  Sayfa 145-146-147 MEB Yayınları (1. Kitap)” yayınımızın cevaplarını sizler için hazırladık.

Öğrenme Alanı Değerler Cevapları 


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 (1. Kitap) MEB Yayınları

Çatalhöyük’te yaşayan toplumun sosyal yaşantısını açıklayan kaynak bilgiden yola çıkarak istenenleri ilgili alanlara yazınız.

Bundan 9.000 yıl önce Çatalhöyük sakinleri; tahıl öğütmek, ekmek pişirmek, kumaş ve sepet dokumak, obsidiyenden alet ve silah yapmak gibi işlerle uğraşmışlardır. Bu tür etkinliklerin çoğu evlerin çatısında gerçekleştirilmiştir. Kerpiçten yaptıkları evlerine kapıdan değil, çatılardaki deliklerden girmişlerdir. Evlerin arasında sokaklar yoktur ve insanlar çatıdan çatıya dolaşmışlardır.



Çatalhöyük’te yaşayan insanlar; evlerini dikdörtgen biçimde, genelde bir ana oda ve iki yan odadan oluşacak şekilde yapmışlardır. Ana oda yemek pişirme, yeme, uyuma ve çeşitli etkinlikler için kullanılırken yan odalar ise depo olarak kullanılmıştır. Yan odalara ancak sürünerek geçilebilen açıklıklardan girmişlerdir. Ana odadaki duvarların önüne, “seki” adı verilen sedir benzeri oturma alanları yapmışlardır. Sekilerin üzerinde oturmuş ve uyumuşlardır. Sekileri de tıpkı duvarlar gibi kireçle sıvamış ve üstlerine hasır veya kilim örtmüşlerdir. Çatalhöyüklüler, ölülerini bu sekilerin altına gömmüşlerdir. Evlerde dinî içerikli resim, heykel, hayvan başı ve boynuzunun yoğun olarak kullanıldığı kutsal odalar bulunmaktadır.

Balıkçılıkla uğraşan Çatalhöyüklüler; koyun, keçi ve köpeği evcilleştirip buğday, arpa, tahıl türleri, bakliyat gibi ürünlerin de tarımını yapmışlardır.

Çatalhöyük çevresinde bolca bulunan obsidiyenden birçok araç, gereç ve eşya yapmışlardır. Çatalhöyük halkı obsidiyeni ticaret aracı olarak da kullanmıştır.



Cevap:

Çatalhöyük’te yaşayan toplumun sosyal hayatıyla ilgili,

Beslenmeye yönelik faaliyetleri nelerdir?

Cevap: Tarımsal ürünler yetiştirmişler ve ekmek yapmışlar. Balıkçılık yaparak balık etini besinlerinde kullanmışlar. Koyun ve keçi eti öğünleri arasında yer almış. Tahıl ürünleri ve bakliyat beslenmelerinde olan ürünlerdir.



Barınmaya yönelik faaliyetleri nelerdir?

Cevap: Evler kerpiçten yapılmış ve iç duvarlarında kireç kullanmışlardır. Evlerin girişleri çatıdan yapılmaktaydı. Sokakları yoktu.

Temel geçim faaliyetleri nelerdir?

Cevap: Tarım, hayvancılık, ticaret



Çatalhöyük’te yaşayan toplumun barındığı yerlerin mimarisi ile günümüzde barındığımız yerlerin mimarisinin farklı özelliklerine örnekler veriniz.

Cevap: Evlere çatıdan girilmesi, sokakların olmayışı, yemekleri ana odada pişirmeleri, yan odaların depo olarak kullanılması farklılıklardır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146 (1. Kitap) MEB Yayınları

Aşağıdaki metinleri okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Zigguratlar tahıl deposu olarak kullanılmıştır. Sümerler, depolara gelen ürünleri kayıt altına almak için kullandıkları işaretleri zamanla geliştirerek çivi yazısını icat etmişlerdir. Yazının icadıyla tarihî devirler başlamıştır.



Zigguratların son katı rasathane (gözlemevi) olarak kullanılmıştır. Sümerler, Ay’ın hareketlerini gözlemleyerek dünyanın bilinen ilk ay takvimini yapmışlardır.

Zigguratların orta katları tapınak ve okul olarak değerlendirilmiştir. Sümerler; matematik, geometri, tıp gibi bilimlerle de ilgilenmişlerdir.

Anadolu, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu uygarlıklardan biri de başkenti Çorum yakınlarındaki Hattuşa (Boğazköy) olan Hititlerdir. Hititler, hiyeroglif ve çivi yazısı kullanmışlardır. Hitit kralları, yıl boyunca yaptıklarını kral yıllıklarına yazdırmışlardır. Bu yıllıklar, tarih yazıcılığının başlangıcı kabul edilmektedir. Hititler, Mısırlılarla yapmış oldukları savaş sonucunda tarihin ilk yazılı antlaşması olan Kadeş Antlaşması’nı imzalamışlardır.

Sümerler ve Hititlerin kültürel mirasa katkıda bulunduğu ortak alan aşağıdakiler-den hangisidir?



A) Astronomi
B) Hukuk
C) Matematik
D) Tarih

Cevap: D

Hititlerle ilgili verilen bilgilere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Yazılı eserler bırakmışlardır.
B) Ülke yönetimini tek bir merkezde toplamışlardır.
C) Farklı bir medeniyetle askerî mücadeleye girmişlerdir.
D) Yazının Mısır coğrafyasında yayılmasına katkıda bulunmuşlardır.



Cevap: D


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147 (1. Kitap) MEB Yayınları

Aşağıdaki metinleri okuyunuz ve soruyu cevaplayınız.

Japonya’da bulunan Hiroşima Barış Anıtı (Görsel 3.47), 6 Ağustos 1945’te atom bombasının patladığı alanda ayakta kalan tek yapıdır. Somut olan kültürel mirası temsil eden harap betonarme yapı, gelecek nesillere aktarılması gerekli görülerek koruma altına alınmıştır. Hiroşima Barış Anıtı, dünya barışının keskin ve güçlü bir sembolüdür.

hiroşima barış anıtı

Görsel 3.47



Dabkeh (dabki), Filistin’de geleneksel nefesli çalgılar ve popüler şarkıların eşlik ettiği ünlü bir grup dansıdır. Sosyal bir aktivite olan dabkeh; festivaller, kutlamalar, düğün, mezuniyet gibi etkinliklerde gerçekleştirilir. Filistinlilerin çoğu dabkeh dansını bilir ve sevinçlerini aileleri, arkadaşları ve komşularıyla bu dans yaparak paylaşırlar. Eşlik eden şarkıların sözleri yerel lehçelerdedir ve cesaret, güç, sevgi gibi duyguları ifade eder. Dabkeh, kültürel kimliği ifade etmenin, çeşitli kutlamaların ve sosyal bağları kuvvetlendirmenin bir yoludur.

Safranbolu evleri (Görsel 3.49); yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan, Türk kent kültürünün günümüzde yaşanmasına katkıda bulunan önemli değerlerimizdendir. İlçe merkezinde yaklaşık iki bin geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Safranbolu evleri, Türk gelenekleri ve yaşam tarzı hakkında bilgi vermektedir. Ayrıca üstün sanat zevki ve incelikli ahşap işçilikleriyle de yüzyıllara meydan okumaktadır.

safranbolu evleri

Görsel 3.49

Yukarıda verilen somut ve somut olmayan kültürel miras öğelerinden hareketle ortak kültürel mirasın önemini açıklayınız.



Cevap:

Mimari eserler hakkında bilgi edinmemizi sağlar.

Kültürel kimlik oluşmasını sağlar.

Sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlar.

Tarihte yaşanan olayları gelecek nesillere aktarmamıza katkı sağlar.

Kültürel kimliği ifade etmeye imkan sağlar.

İnsanlar arasında sosyal, kültürel etkileşimi sağlar.

Toplumlar arası kalkınma ve gelişmeye yardımcı olur.


Bir önceki yazımız olan veya sonraki başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

19.12.2024, 17:37
Selen
Üye
Mesaj Sayısı: 40
Konu Sayısı: 0

Çatalhöyük’te yaşayan insanlar çok eski yıllar öncesinde olmasına rağmen topluluk olarak yaşamayı, barınmayı ve beslenmeyi en iyi şekilde gerçekleştirmişlerdir.

HIZLI CEVAP YAZ

Forum DirilişYasal Uyarı
İçerik Bilgisi
Forum diriliş Diriliş | Diriliş Forumu
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.