07 Kasım 2024, 17:58
can
Yönetici

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Cevapları Sayfa 126-127-128-129 MEB Yayınları

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126-127-128-129 MEB Yayınları (1. Kitap)” yayınımızın cevaplarını sizler için hazırladık.

Mezopotamya ve Anadolu Medeniyetlerinin Ortak Kültürel Mirasa Katkılar Cevapları (1)

Mezopotamya ve Anadolu Medeniyetlerinin Ortak Kültürel Mirasa Katkılar Cevapları (2)

Mezopotamya ve Anadolu Medeniyetlerinin Ortak Kültürel Mirasa Katkılar Cevapları (3)


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 (1. Kitap) MEB Yayınları

Mezopotamya ve Anadolu medeniyetleri ile ilgili dilsiz haritayı inceleyiniz ve etkinliği yapınız.

Harita üzerinde Fırat ve Dicle nehirlerini daha belirgin hâle getiriniz. İki nehir arasında kalan alanı boyayınız.



Harita üzerinde Anadolu Yarımadası’nı kesik çizgilerle gösteriniz ve farklı bir renk ile boyayınız.

Cevap:

5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı cevapları sayfa 126 meb yayınları 1. kitap




Boyadığınız alanlarda günümüzde hangi devletler bulunmaktadır? Aşağıdaki alana yazınız.

Cevap: Boyadığımız alan içinde bugün Türkiye, Suriye ve Irak bulunmaktadır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127 (1. Kitap) MEB Yayınları

Görsel 3.34’te verilen icat nedir? Günümüzde hangi alanlarda kullanılıyor. Yazınız.

taştan yapılmış eski çağ tekerleği

Görsel 3.34



Cevap: Görselde verilen icat tekerlektir. Günümüzde tekerlek otomobillerde, ulaşım araçlarında, yük taşımacılığı yapan araçlarda kullanılmaktadır.

Görsel 3.35’te verilen icat nedir? Bu icat olmasaydı hayatımız nasıl olurdu?

kil tablet

Görsel 3.35

Cevap: Görselde kil tablet vardır. Kil tabletler olmasaydı yazı kayıt altına alınamazdı. Yazı olmasaydı hiç bir bilgi, kanun, tarihi olaylar kayıt edilemezdi. İnsanların gelişimleri bu derce olmazdı. Teknoloji ilerleyemezdi.



Görsel 3.36’da verilen icat nedir? Bu icadın olmadığı bir hayatta ihtiyaçlarımızı nasıl giderirdik?

eski çağ madeni para

Görsel 3.36

Cevap: Görselde gösterilen icat paradır. Para olmasaydı insanlar eskisi gibi takasla ticaret yaparlardı. Bu durum ürün çeşitliliğini daraltır, ticaretin gelişmesini engellerdi.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 (1. Kitap) MEB Yayınları

Anadolu’nun güneyinde yer alan Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgeye Mezopotamya denir. Uygun iklim koşullarına ve verimli topraklara sahip olan bu coğrafyaya “Münbit Hilal” denmiştir. Mezopotamya, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Sümerler, Babilliler ve Asurlular bu medeniyetlerden bazılarıdır. Bu medeniyetler; bilim, sanat, eğitim gibi alanlarda buluş, eser ve faaliyetleri ile ortak mirasa birçok katkıda bulunmuşlardır.



Sümerler ile ilgili verilen kaynakları inceleyiniz ve soruları cevaplayınız.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 (1. Kitap) MEB Yayınları

Kaynak 1

Mezopotamya’da ekonomik hayatın temeli tarımdır. Sümerler, kuraklık ihtimaline karşı ürünün depolanması ve dağıtılması amacıyla tapınaklarını depo olarak da kullanmışlardır. Bu ürünleri kayıt altına almak için kullanılan semboller sayesinde çivi yazısını icat etmişlerdir (MÖ 3200). Sümerler tarafından kullanılan çivi yazısı, dünya tarihindeki ilk yazı olarak bilinmektedir. Yazının icadı ile tarihî çağlar başlamıştır. Çivi yazılı kil tabletler de kitabın ilk örneklerini oluşturmuştur (Görsel 3.37).

Kaynak 2



Depo kaydında kullanılan çivi yazılı tabletler, alışverişlerinde makbuz işlevi de görmüştür. Çivi yazılı bu tabletler, ilerleyen zamanlarda birçok dinî ve edebî metni üzerinde taşıyan kitaplar hâline gelmiştir. Örneğin Gılgamış Destanı, kil tabletlere yazılmış edebî eserlerden biridir. Kil tabletler, ayrıca krallığa ait ferman, antlaşma veya kanunlar için de kullanılmıştır. Sümer Kralı Urukagina’nın MÖ 2375’te hazırlattığı kanunlar, tarihte bilinen ilk yazılı kanunlar olmuş ve tabletleri günümüze kadar ulaşmıştır. Bu tabletlerin bir kısmı Fransa’da bulunan Louvre (Luva) Müzesinde sergilenmektedir (Görsel 3.38).

Kaynak 3

Matematik alanında önemli gelişmeler kaydeden Sümerler, altmışlık sayı sistemini bulup kullanmışlardır. Bu dönemden günümüze kalan tabletlerde tarihteki ilk çarpım işlemlerine rastlanmıştır. Üçgenin ve dikdörtgenin alanları, küpün hacmi ve bir çemberin 360 derece olduğu ilk kez Sümerler tarafından hesaplanmıştır (Görsel 3.39).

Kaynaklarda Sümerlerin çivi yazısı ve kil tabletleri hangi amaçla kullandıkları ve ortak mirasa katkıları ile ilgili hangi bilgi yer almaktadır? Söyleyiniz.



Cevap: Sümerler, çivi yazılarını ve kil tabletleri kuraklık ihtimaline karşı tarım ürünlerini depolarda saklamış ve bu ürünleri kayıt altına almak için kullanmışlardır. Yazının icadı ile her türlü metin, kanun, edebi eserler ve matematiksel hesaplamalar günümüze ortak miras olarak kalmıştır.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Cevapları Sayfa 122-123-124-125 MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.