06 Kasım 2024, 18:29
can
Yönetici

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Cevapları Sayfa 110-111-112 MEB Yayınları

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110-111-112 MEB Yayınları (1. Kitap)” en güncel cevaplarını sizler için hazırladık.

Anadolu’nun İlk Yerleşim Yerlerinde Yaşam Cevapları (1)

Anadolu’nun İlk Yerleşim Yerlerinde Yaşam Cevapları (2)

Anadolu’nun İlk Yerleşim Yerlerinde Yaşam Cevapları (3)


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 (1. Kitap) MEB Yayınları

Anadolu’da ilk yerleşim yerlerini kuran toplumların görsellerde yer alan tarihî nesneleri ve mekânları hangi amaçlarla kullanmış olabilirler? Söyleyiniz.



Cevap: Görsellere bakınca çeşitli mutfak aletleri ve barınak olarak kullanılan evler görülmektedir.

Bu görsellerdeki tarihî nesneler ve mekânlar nasıl gün yüzüne çıkarılmış ve günümüze kadar ulaşmıştır? Düşüncelerinizi söyleyiniz.

Cevap: Bu nesneler ve tarihi eserler arkeolojik kazılar yapılarak gün yüzüne çıkartılmıştır. Uzun yıllar boyunca toprak altında kaldığı için şekilleri çok bozulmadan kalmıştır.



Çatalhöyük’teki bir evde bulunan duvar resmi, dünyanın ilk haritası kabul edilmiştir. Bu haritada neler tasvir edilmiştir? Tartışınız.

Cevap: Bu evde bulunan duvar resminde evlerin yerleri, dağlar ve volkanik patlama olan bir dağ çizilmiştir. Bu çizimler bir harita görünümündedir. Yerleşim yerlerinin yanı sıra dağlar ve çevre resmedilmiştir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 (1. Kitap) MEB Yayınları

Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden bazılarını gösteren harita ile görselleri inceleyiniz ve soruları cevaplayınız.

Anadolu'daki ilk yerleşim yerleri



Geçmişte yaşayan insanlar, yaşam alanlarını tercih ederken hangi özelliklerin olmasına dikkat etmişlerdir?

Cevap: En önemli olan özellikler su kaynaklarına yakın olması, tarım yapmaya elverişli olması, güvenli yerler olması ve iklimsel özelliklerin uygun olması.

Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerini temsil eden görsellerdeki farklılıkları yazınız.

Cevap: Çayönü’nde yapılan evlerin damları kubbe şeklindedir. Çatalhöyük’te yapılan evler bitişik nizam şeklinde  düz damlı evlerdir. Hacılar’da yapılan evler yüksek, sığır ve davar  hayvanlarını da koruma altına alan evler şeklindedir.



İnsanların günümüzde yerleşim alanlarını tercih etme nedenleriyle Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerini tercih etme nedenleri arasında ne gibi benzerlikler vardır? Tartışınız.

Cevap: Benzerlikler, su kaynaklarına yakın olması, tarımsal alanların olması, hayvancılık yapmaya elverişli olması, iklim koşullarının uygun olmasıdır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 (1. Kitap) MEB Yayınları

Görsellerdeki haberleşme araçlarını geçmişten günümüze doğru sıralayınız.

Cevap: 



geçmişten günümze haberleşme araçları

Aşağıdaki metni okuyunuz ve metindeki bilgilerden hareketle tarih şeridinin üst kısmına ilgili yerleşim yerinin adını, alt kısmına da tarihlerini yazınız.

Okuma Metni

Birçok medeniyet, tarih boyunca çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere ay veya güneş yılına göre takvim yapmıştır. Günümüzde kullandığımız miladi takvim, başlangıç olarak Hz. İsa’nın doğumunu almıştır. Hz. İsa’nın doğduğu güne milat denir. Hz. İsa’nın doğumundan önceki tarihler milattan önce, doğumundan sonraki tarihler ise milattan sonra olarak tanımlanmıştır. Tarih şeritlerinde yaşanan olayın tarihi, milattan sonra ise tarihi ifade eden sayı günümüze doğru büyür ancak milattan önce ise sayı günümüzden uzaklaştıkça büyümektedir. Örneğin Göbeklitepe MÖ 10000 yıllarında inşa edilmiştir. 2000’li yıllarda olduğumuz düşünüldüğünde Göbeklitepe’nin günümüzden 12.000 yıl önce kullanıldığı söylenebilir. Anadolu’daki ilk yerleşimler Çayönü (MÖ 8200), Çatalhöyük (MÖ 7500) ve Hacılar’dır (MÖ 7000).



Cevap:

5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı cevapları sayfa 112

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Cevapları Sayfa 107-108-109 MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.