15 Mart 2025, 21:38
can
Yönetici

5. Sınıf Sosyal Bilgiler (2. Kitap) Cevapları Sayfa 70-71 MEB Yayınları

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70-71” konusunu burada bulabilirsiniz. Daha fazla ders cevapları için inceleyin.

5. Sınıf MEB Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70-71 (2. Kitap) 


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları (2. Kitap)

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

1893’te lisans öğrencisi Washington Carver (Vaşingtın Karvır) tarafından yayımlanan bir makalede doğada hiçbir atık materyalin olmadığı, atık hâle gelmiş ürünlerin başka bir ürüne ham madde kaynağı olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Carver, atıkları “kılık değiştirmiş bir başka kaynak” olarak tanımlamıştır. Ülkemizde atık yönetiminin en eski ve bilinen uygulaması çiftçilerin hayvan dışkılarını gübre olarak kullanması ve tezek olarak yakmasıdır. Geri dönüşüm ve yeniden kullanım kapsamında tenekelerin saksı olarak kullanımı, plastik kapların saklama kabı olarak değerlendirilmesi de buna örnek olarak gösterilebilir. İslam dininde israfın haram olması bizleri bu konuda daha hassas yapmıştır. Aile içinde kardeş ve kuzenlerin birbirinin kıyafetlerini giymesi oldukça yaygın bir yeniden kullanım örneğidir. Sokak Görsel 5.2 sokak ve köy köy gezen eskicilerin “eskiciiiii” diye seslenmeleri hepimizin kulağındadır.

Görsel 5.2



Carver “Atıklar, kılık değiştirmiş bir başka kaynaktır.” cümlesi ile ne anlatmak istemiştir?

Cevap: Atıklar aslında ham maddedir. Onu tekrar işleyerek başka ürünler elde edilebilir.

Metinde verilen örneklere günümüzde de rastlanmakta mıdır? Atıkların değerlendirilmesi ve geri dönüşüm ile ilgili başka ne gibi faaliyetler yapılmaktadır? Çevrenizden örnekler yazınız.



Cevap: Evet, günümüzde de hemen hemen aynı işlemler yapılmaktadır. Plastik poşetler çöp poşeti haline getirilmekte, konserve kutularına çiçekler ekilmekte, plastik kaplar saklama kabı olarak değerlendirilmektedir.

Günlük yaşantınızda atıkların geri dönüşümü için neler yapıyorsunuz?

Cevap: Belediyenin mahallelere koydukları geri dönüşüm kutularını kullanıyoruz. Atıkları ayrıştırıp bu geri dönüşüm kutularına atıyoruz. Atıkları bu şekilde değerlendirmiş oluyoruz.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları (2. Kitap)

ÖĞRENELİM



İnsan hayatını destekleyen ve ekonomik faaliyetlerde kullanılan her madde bir kaynaktır. Tüketim alışkanlıklarımız doğrultusunda gün içinde birçok kaynağa ihtiyaç duyarız. Bunlardan bazıları şunlardır:

• Beslenmemiz için gereken kaynaklar
• Ev ve okulda kullandığımız eşyaların üretimi için gerekli kaynaklar
• Kıyafetlerin üretilebilmesi için gereken kaynaklar
• Elektronik cihazlarımızı çalıştırabilmek için gereken kaynaklar
• Kullandığımız suyu veya bulunduğumuz ortamı ısıtmak için gereken kaynaklar
• Hava, kara, deniz veya demir yoluyla bir yerden bir yere gitmek için gereken kaynaklar

Doğa, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayan doğal kaynaklara sahiptir (Görsel 5.3). İnsanlar; kendi aklı, emeği ve tekniğinin ürünü olmayan bu doğal kaynaklardan geçmişten günümüze kadar çeşitli biçimlerde faydalanarak yaşamını sürdürmüştür. Bunlardan bazıları toprak, su, ormanlar, madenler, bitkiler, güneş ve rüzgârdır. Doğal kaynaklar yenilenebilir ve yenilenemez olarak sınıflandırılmaktadır.

Görsel 5.3



Toprak, su, orman ve madenleri nasıl kullanırız? Ev, okul ve çevrenizde yaptığınız gözlem ve deneyimlerinizden yola çıkarak aşağıdaki metni tamamlayınız.

Beslenme, giyinme, barınma, ulaşım, eğitim, aydınlatma, ısınma ve temizlik gibi ihtiyaçlarımızı çeşitli kaynaklar ile karşılarız. Örneğin evimizde…

Cevap:  Örneğin evimizde suyu temizlik ve içmede kullanırız. Bahçemizdeki toprağa çeşitli fidanlar dikeriz, çiçekler ekeriz. Evimizdeki mobilyalar ormanlardan elde edilen kaynaklarla yapılmıştır. Çelik tencere, bakır cezve, gibi mutfak aletlerini ise madenlerden elde ederiz.


Bir önceki yazımız olan veya sonraki başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ
Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.