2. Ünite Ramazan Ve Oruç Ünitemize Hazırlanalım Cevapları
5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 37. Sayfa Cevapları
ÜNİTEMİZE HAZIRLANALIM
1. Hicri takvimin ne olduğunu çevrenizdekilere sorarak aldığınız cevapları defterinize yazınız.
CEVAP:Hicri takvim, ay yılı esasına dayalı bir takvim sistemidir. Bu takvimde Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicreti başlangıç kabul edilir. Takvimin ilk ayı olan Muharremin ilk günü, 16 Temmuz 622 gününe denk gelmektedir. Hicri takvimde 12 ay bulunur. Bunlardan üçü “üç aylar” dördü “haram aylar” olarak adlandırılmıştır. Bu takvime göre bir yıl 354 veya 355 gündür.
CEVAP: Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. (Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Meali)
Oruç Açmak: Oruç yasaklarının sona erdiği akşam vaktinde akşam ezanının okunmasıyla beraber iftar yemeğinin yenmesidir.
İftar Vermek: Oruçlu kimselerin orucunu açmaları için onlara sofra hazırlamak ve ağırlamaktır.
Sahura Kalkmak: Oruç tutmaya niyetlenen kişinin gün doğmadan önce belirli saatte yemek yemek için yataktan kalkmasıdır.
4. Ramazan ayını diğer aylardan ayıran özellikler nelerdir? Düşününüz.
CEVAP:Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır. Kadir Gecesi Ramazan ayındadır. Temel ibadetlerden biri olan Oruç bu ayda tutulur. Bu nedenle Müslümanlar için çok önemli bir aydır ve “On Bir Ayın Sultanı” olarak adlandırılır. Bu ayın özelliği ibadet etmek için bir fırsat olmasıdır. Çünkü bu ayda yapılan nafile ibadetler diğer aylarda yapılan farz ibadetler gibidir. Sünnet olan teravih namazını bu ayda kılarız. Oruç tutarak yoksulun halinden anlar, aça yemek yediririz. Oruç tutmak sadece yemek yememek değil, aynı zamanda kalp kırmamak, kötü söz söylememektir. Ruhumuzun arınmasına vesile olur. Ramazan bu yönlerde diğer aylardan farklı ve çok şerefli bir aydır.