21 Kasım 2024, 10:53
can
Yönetici

4. Sınıf İnsan Hakları, Vatandaşlık Sayfa 56-57 Cevapları MEB

4. Sınıf İnsan Hakları, Vatandaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 56-57 Cevapları MEB Yayınları

İnsanlar Eşittir Cevapları


4. Sınıf İnsan Hakları Vatandaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

RÖPORTAJ

KONU: İnsanlar Hak ve Özgürlükler Bakımından Eşittir.



Ahmet, bu konuyu araştırmak için yaşadığı ilçedeki İnsan Hakları Kurulu Üyesi İsmet Bey ile bir röportaj yapmak üzere onun yanına gitti.
Ahmet: Merhaba, benim adım Ahmet. Mimar Sinan İlkokulunda 4. sınıf öğrencisiyim. Benimle görüşmeyi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.
İsmet Bey: Merhaba Ahmet, hoş geldin! İstersen sen sorularını sor, ben de sana cevap vermeye çalışayım.
Ahmet: İnsan hakları, vatandaşlık ve demokrasi dersinde bütün insanların haklar ve özgürlükler bakımından eşit olduğundan bahsedildi. Bize Anayasa’daki bununla ilgili maddeden bahseder misiniz?
İsmet Bey: Elbette, Anayasa’nın 10. maddesinde “Herkes; dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.” ifadesi yer almaktadır. Bu maddenin uygulanması ile insanların adil ve eşit bir toplumda yaşamaları amaçlanmıştır.
Ahmet: Yasaların biz vatandaşlara tanıdığı haklardan ve özgürlüklerden herkesin eşit olarak faydalanamadığı durumlar var mı?
İsmet Bey: Maalesef var, Ahmetçiğim! İnsanların engelleri, yaşadıkları çevre, maddi imkânsızlıkları vb. sebepler, bazı hak ve özgürlüklerin kullanımında çeşitli sıkıntılar yaşanmasına neden olmaktadır.
Ahmet: Peki, devlet bu sıkıntıların çözümü için ne gibi önlemler almıştır?
İsmet Bey: Bu gibi durumlarda devletimiz tüm vatandaşların haklarını kullanabilmeleri için ek tedbirler almaktadır. Böylece dezavantajlı insanların da bütün hak ve özgürlüklerini kullanmaları sağlanmaktadır.
Ahmet: Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim İsmet Bey, iyi günler diliyorum.
İsmet Bey: Tekrar görüşmek üzere Ahmet. Çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.
Bu kitap için yazılmıştır.

Ahmet’in İsmet Bey ile yaptığı röportajdan yola çıkarak Anayasa’nın 10. maddesi ile ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Anayasanın 10. maddesi, herkesin kanun önünde eşit olduğunu açıklamaktadır. Devletin vatandaşlar arasında ayrım yapmaması ve eşit davranması toplum huzuru ve güvenliği için çok önemlidir.



Devletin vatandaşların haklarını kullanabilmeleri için alabileceği ek tedbirler neler olabilir? Araştırınız, araştırma sonuçlarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Devlet eşitlik ilkesinden faydalanamayan insanlar için çeşitli ek tedbirler almaktadır. Örneğin engelli bireylerin park edebilmesi için engelli park yerleri yapmaktadır. Kaldırımlara görme engelli vatandaşlar için bantlar yapıştırılmaktadır. Hastanede yaşlı, hamile ve engelli bireylere öncelik hakkı tanınmaktadır.

4. Sınıf İnsan Hakları Vatandaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57

Görseldeki herkes eşit oy kullanma hakkına sahip midir? Neden? Düşüncelerinizi yazınız.



Cevap: Evet herkes eşit oy kullanma hakkına sahiptir. Demokrasinin gereği olarak insanlar yönetimde söz sahibi olurlar ve herkes eşit bir şekilde oy kullanırlar.

Adaletli ve eşit bir şekilde sınıf başkanınızı seçmek için nasıl bir seçim ortamı oluştururdunuz? Sınıfta canlandırınız.

Cevap: Sınıf başkanını seçmek için sınıfta hepimiz hangi adaya istersek ona oy vererek belirledik.


Aşağıdaki şiiri okuyarak soruları cevaplayınız.



Kadın, erkek, çocuk, yaşlı,
Tüm insanlar eşittir.
Fark etmez rengi, ırkı,
Ülkemizde kardeştir.

Kimi fakir kimi zengin
Kimi uzun kimi kısa.
Yasalar hepsi için
Yoktur ayrım aralarında.

Anayasa ve kanunlarla
Eşitlik sağlanmakta.
Haksızlık önleniyor.
Adalet oldukça

Huzurluyuz, mutluyuz
Yasalarla korunuruz.
Biz biriz, çok büyüğüz,
Adil, eşit ve güçlüyüz.



Yukarıdaki şiire uygun bir başlık yazınız.

Cevap: Hepimiz Eşitiz

Şiirde, insan hakları ile ilgili hangi konulara değinilmiştir? Yazınız.

Cevap: Adalet, eşitlik, kadın erkek eşitliği, dil, din ırk ayrımı yapılmaması, ekonomik sınıf farkı ayrımı yapılmaması, fiziksel özelliklerin ayrımı yapılmaması.



Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin maddelerini araştırarak inceleyiniz. Bu maddelerden hangilerinde eşitliğin kurallar ve yasalar aracılığıyla güvence altına alınmasına değinilmiştir? Araştırma sonuçlarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Madde 1-Taraf Devletler, bu Sözleşme’de yazılı olan hakları kendi yetkileri altında bulunan her çocuğa, kendilerinin, ana babalarının veya yasal vasilerinin sahip oldukları, ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken, mülkiyet, sakatlık, doğuş ve diğer statüler nedeniyle hiçbir ayrım gözetmeksizin tanır ve taahhüt ederler.

Madde 4- Taraf Devletler, bu Sözleşlme’de tanınan hakların uygulanması amacıyla gereken her türlü yasal, idari ve diğer önlemleri alırlar. Ekonomik, sosyal ve kültürel haklara ilişkin olarak, Taraf
Devletler eldeki kaynaklarını olabildiğince geniş tutarak, gerekirse uluslararası işbirliği çerçevesinde bu tür önlemler alırlar.




Bir önceki yazımız olan veya sonraki başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ

Forum DirilişYasal Uyarı
İçerik Bilgisi
Forum diriliş Diriliş | Diriliş Forumu
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.