19 Şubat 2025, 10:30
Mehmet Akif
Yönetici

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 177-178. Sayfa Cevapları Evos Yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 177-178. Sayfa Cevapları Evos Yayınları konusunu sizler için hazırladık, inceleyebilirsiniz.

6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 177-178 Cevapları


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 177

Ülkemizde bir yandan temiz çevre için duyarlı projeler gerçekleştirilirken bir yandan da yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmanın yolları aranmaktadır. Şimdi de bu konularda bilgi sahibi olalım.

Günümüzde resmî kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlarımız çevre bilinci konusunda davranmaktadır. Bu konuda çeşitli projeler başlatmakta, mevcut projelere destek vermektedirler. Bu projelerden de Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmektedir. Sıfır Atık Projesi kapsamında bitkisel atık yağ- n olumsuz etkileri ile mücadele edilmektedir. Peki, bitkisel atık yağ nedir? Bitkisel atık yağlarla ilgili hangi koarda dikkatli olmalıyız? Bitkisel atık yağların geri dönüşümü nasıl yapılmaktadır? Bu soruların cevabı aşağıdaki tinde yer almaktadır.



Bitkisel atık yağ nedir?

Bitkisel yağlar, zeytin, ayçiçeği, mısır, fındık, pamuk, soya ve kanola gibi yağlı bitki tohumlarından elde edilen yağların genel adıdır. Bu yağlar kızartma amacıyla en fazla üç kez kullanıldıktan sonra atık hâline gelir.

Dikkat

• Sağlığımıza zarar verdiği için bu yağlar kesinlikle üç defadan fazla kullanılmamalıdır.
• Atık yağlar, lavaboya, toprağa ve çöpe dökülmemelidir. Toprağa dökülen bitkisel atık yağ, toprağın yapısını bozar ve verim kaybına sebep olur. Lavaboya dökülen bitkisel atık yağ, kanalizasyon sistemi ile deniz, akarsu, göl ve nehir sularına karışabilmektedir. Bu durum suda yaşayan canlıların hayatını tehlikeye sokmaktadır. Lavaboya dökülen bitkisel atık yağlar kanalizasyon sistemine sızarak şehirlerin atık su arıtma maliyetlerini yükseltmektedir.



Bitkisel atık yağ kazanımı

Toplanan bitkisel atık yağlar, biyodizel yakıta dönüştürülerek dizel motorlarda kullanılmaktadır. Biyodizel, çevre dostu yakıttır.

Bitkisel atık yağlan biriktirirken nelere dikkat etmeliyiz?

• Bitkisel atık yağları ayrı biriktirmeliyiz. Başka atıklarla karıştırmamalıyız.
• Bitkisel atık yağları, sızdırmaz plastik kaplarda veya pet şişelerde biriktirmeliyiz.
• Biriktirme kaplarımızın ağzını sıkıca kapamalıyız.
• Biriktirdiğimiz atık yağları biriktirme kabı ile birlikte bitkisel atık yağ toplama kumbarasına veya toplama bidonuna atmalıyız.

Evinizde bitkisel atık yağların toplanması ve geri dönüşümü ile ilgili neler yapılmaktadır? Yapılmıyor ise bu konuda neler yapmak istersiniz?



Cevap: Evde biriken bitkisel yağ atıklarını pet şişelere koyuyoruz ve belediyenin bize verdiği telefon numarasını arıyoruz. Onlar da gelip bizden teslim alıyorlar.

Çevre felaketine sebep olan kazaların ve ihmallerin Önüne geçilmesi için sizce neler yapılmalıdır?

Cevap: İnsanların bu konularda bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi gerekmektedir. Sanayi tesislerinde kullanılan enerjilerin yenilenebilir enerji olması gerekir. Fabrikaların denetlenmesi ve tamamen çevreye dost hale getirilmesi gerekir. Güvenlik önlemlerin hat safhada olaması gerekir.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 178

Elektrikte Yenilenebilir Enerjinin Payı Artıyor



Türkiye’nin elektrik kurulu gücündeki yenilenebilir enerjinin payı, son 21 yılda yaklaşık 388 kat artarak 2022 sonunda 24 bin 821 megavata yükseldi.

T. C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından aknan verilere göre 2002’de toplam 64 megavat olan rüzgâr, jeotermal ve biyokütle kurulu gücü, son yıllarda geliştirilen yenilenebilir enerji politikalarıyla katlanarak artış gösterdi.

Ülkenin artan nüfusu, sanayisini daha da büyütme çabaları ile sürekli yükselen enerji ihtiyacının karşılanması, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıt ithalatından kaynaklı cari açığın azaltılması politikaları kapsamında Türkiye, son 21 yıldır izlediği kalkınma hamleleriyle yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2002-2023 döneminde yaklaşık 388 kat artırarak 2022 sonunda 24 bin 821 megavata yükseltti. Mayıs sonu itibarıyla söz konusu kurulu güç 25 bin 639 megavata ulaştı.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü artarken yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimine katkısı yükseldi. 2023 Mayıs verilerine göre üretilen toplam elektriğin yaklaşık yüzde 23’ü rüzgâr, güneş, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı.
Bu amaçlar çerçevesinde ilk biyokütle tesisinin 1940’tan önce kurulduğu Türkiye’de sırasıyla ilk jeotermal enerji tesisi 1984, ilk rüzgâr enerjisi santrali 1998 ve ilk güneş enerjisi santrali de 2014’te faaliyete başladı.



En büyük kapasiteli yenilenebilir enerji tesisi Konya’da

Çoğunluğunu lisanslı santrallerin oluşturduğu en büyük 5 yenilenebilir enerji tesisinin kapasitesine göre sıralanışında Konya, güneş enerjisi santraliyle ilk sırada yer alıyor; bu ili rüzgâr santrali tesisi ile İstanbul ve Manisa takip ediyor.

Etkinlik Zamanı

Yukarıdaki haber ile ilgili aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.



Haberde adı geçen yenilenemez enerji kaynaklarını kırmızı kalem ile boyayınız.

Cevap: Fosil yakıtlar (petrol, doğal gaz).

Haberde adı geçen yenilenebilir enerji kaynaklarını yeşil kalem ile boyayınız.

Cevap: Rüzgâr, güneş, jeotermal, biyokütle.



Ülkemizde en çok nerelerde enerji tesisi kurulduğunu aşağıya yazınız.

Cevap: Konya (güneş enerjisi), İstanbul ve Manisa (rüzgâr enerjisi).

Yenilenebilir enerji kaynaklarının neden daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğini aşağıya yazınız.

Cevap: Çevre dostu ve sürdürülebilir olduğu için karbon salınımını azaltır. Ayrıca, fosil yakıt ithalatını azaltarak enerji bağımsızlığını artırır ve ekonomik kazanç sağlar.




Bir önceki yazımız olan veya sonraki başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ
Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.