06 Kasım 2024, 20:47
can
Yönetici

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Cevapları Sayfa 119-121 MEB Yayınları

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119-121 MEB Yayınları (1. Kitap)” yayınımızın cevaplarını sizler için hazırladık.

Anadolu’nun İlk Yerleşim Yerlerinde Yaşam Cevapları (3)

Anadolu’nun İlk Yerleşim Yerlerinde Yaşam Cevapları (1)

Anadolu’nun İlk Yerleşim Yerlerinde Yaşam Cevapları (2)


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 (1. Kitap) MEB Yayınları

Verilen bilgilere göre Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinde numaralar ile gösterilen cümlelerde üretim için kullanılan araçların neler olduğunu ve bunların hangi malzemeden yapıldığını örnekten hareketle ilgili alanlara yazınız.

Cevap:

5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı cevapları sayfa 119



Çatalhöyük’te 8 bin 600 yıllık ekmek bulundu

“… Dünyada yerleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük’teki kazıda 8 bin 600 yıllık ekmek bulundu. Çatalhöyük’te fırın yapısı keşfedildi. Büyük ölçüde tahrip olan fırının çevresinde buğday, arpa, bezelye tohumları ve yiyecek olabileceği değerlendirilen avuç içi büyüklüğünde bir buluntuya rastlandı. Kazı Heyeti Başkanı ‘Fırının köşesindeki küçük, yuvarlak ve süngerimsi buluntunun dikkatli bir belgelemeyle ekmek olduğu anlaşıldı. Yapının üzerinin ince bir kille kaplı olması, fırın ve ekmek kalıntılarının tümünün günümüze kadar saklanmasına olanak sağladı. Bu organik kalıntının gözlem, analizler ve tarihlendirmesini de göz önüne alarak yaklaşık 8 bin 600 yıllık bir ekmek olduğunu söyleyebiliyoruz. Somun ekmeğin küçültülmüş hâli. Ortasına parmak basılmış, fırına girmemiş ama mayalanmış. İçindeki nişastalarla günümüze kadar gelmiş. Bugüne kadar böyle bir örnek yok.’ açıklamasında bulundu…”

Haberde verilen bilgilere göre Çatalhöyük’ün tarihî önemi hakkında kısa bir metin yazınız.



Cevap: Çatalhöyük dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biridir. Burada bulunan ekmek, o dönemlerdeki insanların tarım ile uğraştıklarını göstermektedir. Fırın bulunması, mayalanma gibi olayların olması insanların bir çok bilgiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu bilgiler insanların gelişim süreci ve tarihi, sosyal hayatı hakkında önemli bilgiler içermektedir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 (1. Kitap) MEB Yayınları

Yerleşik yaşamın başlamasıyla küçük köy toplumlarını oluşturan insanlar arasında mesleğe dayanan iş bölümü başlamıştır. Çömlekçilik, madencilik, süs eşyası yapımı ve takıcılık gibi meslekler (zanaatkârlık) ortaya çıkmıştır. İnsanların tarım ve hayvancılık yaparak üretici konumuna gelmesi ürün fazlalığını ortaya çıkarmıştır. Ürün fazlalığı ise değiş tokuş sistemine dayanan ticareti beraberinde getirmiştir. Uzun mesafeli ticarete konu olan ilk mal, obsidiyendir. Özellikle İç Anadolu ile Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Toroslar ile Mezopotamya arasında yoğun olarak obsidiyen ticareti yapılmıştır. Ayrıca bakır da bu dönemde kullanılmaya başlanmıştır.

Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerindeki temel geçim faaliyetleri ile ilgili kaynaklara ve yukarıda verilen metindeki bilgilere göre soruları ilgili alanlara cevaplayınız.

Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinde metinde yer alan mesleklerin ortaya çıkma sebepleri neler olabilir?



Cevap: Bu dönemde tarım ve hayvancılık ürün fazlalığının olması, farklı mesleklerin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Obsidiyen ve bakır madeninin kullanılması bu mesleklerin artmasını sağlamıştır ve böylece ticaret artmaya ve gelişmeye başlamıştır.

Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinde başka hangi meslekler yapılmış olabilir?

Cevap: Taş işçiliği, marangozluk, un değirmenciliği, kilimcilik, kasaplık, gibi meslekler yapılmış olabilir.

Obsidiyenden eşyaların yapıldığı yerleşim yerleri nerelerdir?



Cevap: Çayönü ve Çatalhöyük’te obsidiyen taşından yapılan eşyalar vardır.

Çömlekçilik yapılan yerleşim yerleri nerelerdir?

Cevap: Hacılar’da çömlekçilik yapılmıştır.

Madencilik yapılan yerleşim yerleri nerelerdir?



Cevap: Çayönü ve Çatalhöyük’te madencilik  yapılmıştır.

İnsanlar, uzak mesafelerdeki yerleşim yerleriyle nasıl bağlantı kurmuş olabilirler?

Cevap: Yaya olarak ulaklar ile bağlantı kurmuş olabilirler.

İnsanlar, uzak mesafelere ticaret mallarını ve ham maddeleri nasıl taşımış olabilirler?



Cevap: Hayvanlar ile taşımışlardır.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Cevapları Sayfa 113-115-117 MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.