6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92-93-94-95-96 MEB Yayınları


Gün Doğuyor Metni Cevapları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 92-93-94-95-96 MEB Yayınları cevapları ve soruları sizler için hazırladık. İnceleyin!


Gün Doğuyor Metni Cevapları

gün doğuyor metni cevapları 6. sınıf türkçe

 



6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 92. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK

Sizden güneşe iltifat etmeniz istenseydi ona ne söylerdiniz?

Cevap: Güzelliğinden gözlerim kamaştı derdim.



Aşağıdaki şiirin başlığını okuyunuz ve görselini inceleyiniz. Ardından şiirde ne anlatılıyor olabileceğini, hangi duygunun verilmek istendiğini tahmin ediniz?

Cevap: Bir şehre gün doğması anlatılıyor olabilir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 93. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

1. ETKİNLİK

Metinde anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük grupları ile tahmin ettiğiniz anlamlarını aşağıya yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Bu sözcükleri birer cümlede kullanınız.



Cevap:

Hacim:

Tahminim: Büyüklük

Sözlük anlamı: Bir cismin uzayda doldurduğu boşluk



Cümle: Ekmeğin hacmi büyük olduğu için poşete sığmadı.

2. ETKİNLİK

Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Metinde, günün doğmasıyla birlikte meydana gelen hangi değişiklikler anlatılmaktadır?



Cevap: Gecelerin dili çözülüyor, gölgeler derine kaçışıyor, bacalar korkarak saklanıyor, her yer renk renk hacimle doluyor, toprak kımıldıyor, gece çiçeklerine bir damla yaş döküyor.

Şairin “Bembeyaz gece çiçeklerine / Sabahla düşüyor bir damla yaş.” dizeleriyle anlatmak istediği nedir?

Cevap: Çiçeklerin üzerine düşen çiğ anlatılmaktadır.

Sizce toprak, kımıldadığını nasıl gösteriyor olabilir?



Cevap: Bitkiler sabah olunca uyanmaya başlarlar. Gün ağarınca bazı bitkiler yapraklarını ve çiçeklerini yukarı doğru çevirirler.

Etrafın rengârenk olduğu şiirin hangi dizesinden anlaşılmaktadır?

Cevap:  “Rengârenk hacimle doluyor her yer” dizesinden anlaşılmaktadır.

“Gün Doğuyor” adlı metni etkileyici buldunuz mu? Açıklayınız.



Cevap: Metni etkileyici buldum. Gün doğuşunu şairi anlattığı gözle görmemiştim.

Güneşin doğuş vakti sizi nasıl etkiler, sizde hangi duyguları uyandırır?

Cevap: Güneşin doğuş vakti benim içimi güzel duygular alır. Yeni bir gün yeni başlangıçlar olarak görürüm.

3. ETKİNLİK



83. sayfadaki “Ardıç Ağacı ile Ardıç Kuşunun Öyküsü” adlı metnin yazı karakteriyle (yazı tipiyle) 92. sayfadaki “Gün Doğuyor” adlı metnin yazı karakterini inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Hangi metnin yazı karakterini daha çok beğendiniz? Niçin?

Cevap: “Ardıç Ağacı ve Ardıç Kuşu ” metninin yazı karakterini beğendim. Çünkü gözü yormuyor. Gün Doğuyor metnin yazı karakteri göz yoruyor.

 “Gün Doğuyor” adlı metnin ders kitabında görmeye alışmış olduğunuz yazı karakterinden farklı karakterde yazılmış olması, bu metnin anlaşılmasını nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.



Cevap: Olumsuz etkilemiştir. Çünkü yazıyı okumaya çalışmaktan içeriğin anlamını kaçırıyorum.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 94. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

4. ETKİNLİK

Metnin konusu ve ana duygusunu belirleyerek uygun yere yazınız.

Metnin konusu nedir?

Cevap: Şehirde gün doğumu.

Metnin ana duygusu nedir?

Cevap: Her yeni gün yeni umutlar besler.

5. ETKİNLİK

“Gün Doğuyor” adlı şiirin devamı olabilecek bir dörtlük tasarlayınız. Dörtlüğü tasarlarken şiirdeki ahenk unsurlarına dikkat ediniz. Dörtlüğünüzü aşağıya yazınız ve sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

Cevap:

Etrafta başlar kalabalıklar

Gün doğuyor şehrin üzerine

Sesler, bozar huzurlu sessizliği

Gün doğuyor şehrin üzerine

6. ETKİNLİK

“Güneşin doğuşuyla birlikte hayat da başlar.” sözüyle ilgili düşüncelerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

Cevap:

Merhaba Arkadaşlar,

Bugün “Güneşin doğuşuyla birlikte hayat da başlar” sözü hakkında konuşacağız. Güneş her sabah doğar ve bu, yeni bir günün başlangıcını simgeler. Güneşin ışıklarıyla birlikte doğa uyanır; kuşlar uçar, çiçekler açar ve biz de yeni şeyler öğrenmek için okula geliriz. Her gün, yeni fırsatlar ve maceralar getirir. Bu söz bize, her sabahın taze bir başlangıç olduğunu hatırlatıyor. Unutmayın, her yeni gün, hayatta yeni bir sayfa açmak için bir fırsattır.

Teşekkür ederim.

7. ETKİNLİK

Şiir dinletisi etkinliği gerçekleştireceksiniz. Bunun için sınıfa getirdiğiniz “doğa ve evren” temalı şiirleri öğretmen masasının üstüne koyunuz. Bütün şiirleri inceleyiniz ve getirdikleriniz dışındakilerden bir tanesini seçip ezberlemeye çalışınız. Öğretmeninizin rehberliğinde bir şiir okuması sırası belirleyiniz. Öğretmeniniz fon müziğini başlatınca sıranız geldiğinde şiirinizi okuyunuz.

Cevap:

Doğa ve Evren

Gökyüzünde parıldar yıldızlar,
Her biri bir hayal, bir umut kadar.
Gözlerimde bir parıltı,
Evrenin sırrı, sonsuzluğu anlatır.

Ağaçlar fısıldar rüzgarla,
Kuşlar uçar, özgürce, mutlulukla.
Çiçekler açar, renklerle dolup,
Doğanın kalbinde sevgi hep solup.

Denizler derin, gizemlerle dolu,
Dalga sesleri, huzurun solu.
Dağlar yüksek, göğe uzanır,
Her zirve, yeni bir hayal sunar.

Güneş doğar, gün başlar yeni,
Ay gecenin dostu, parlayan seleni.
Doğa ve evren, el ele yürür,
Her an bir mucize, hayatı sürer.

Bütün bu güzellik, bize emanet,
Koruyalım birlikte, sevgili dostlar.
Doğa ve evren, bizlere bir oyun,
Sevgiyle bakalım, her zaman coşkuyla!


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 95. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki haber metnini okuyup görseli inceleyiniz.

Dünya mirası Nemrut ziyaretçilerini ağırlamaya başladı

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan, “güneşin doğuşu ve batışının dünyada en güzel izlendiği yer” olarak nitelendirilen Nemrut Dağı’nı her gün yaklaşık 1000 kişi ziyaret ediyor.
Dünyanın dört bir yanında gelen ziyaretçiler, Nemrut’ta bir yandan tarihî görme imkânı bulurken bir yandan da güneşin doğuşu ve batışı sırasındaki eşsiz manzaranın keyfini sürüyor.

Siz de güneşin doğuşunu izlemek için sınıfça Adıyaman’a gezi düzenleyeceğinizi hayal ediniz. Aşağıdaki formu doldurarak bu gezinin planını yapınız.

Cevap:

6. sınıf türkçe ders kitabı cevapları meb yayınları sayfa 95


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 96. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9. ETKİNLİK

Aşağıda verilen cümleleri devam ettirerek bir hikâye yazınız. Hikâyenizi zaman, mekân, olay ve varlık kadrosu unsurlarını dikkat ederek yazınız. Hikâyenize uygun bir başlık bulunuz.

Cevap:

Kale

Gün doğarken istasyona girdik. Tren, büyük bir gürültüyle durdu. Hava serin, ama içimde bir heyecan vardı. Arkadaşım Elif, valizimizi alırken gözlerindeki merak ışığı parlıyordu. Bizi bekleyen yeni bir macera vardı.

Trenden inince, istasyonun etrafındaki manzara büyüleyiciydi; rengarenk çiçekler açmış, kuşlar cıvıldıyordu. Haritamıza bakarak gideceğimiz yeri belirledik: Eski bir kaleyi ziyaret etmek istiyorduk. Adımlarımızı hızlandırarak yola koyulduk.

Yolda, bir grup çocuk top oynuyordu. Onların neşesi bizi de sardı. Bir süre izledikten sonra, Elif cesaretle yanlarına katıldı. Ben de onlara katılmak için yanına gittim. Birlikte gülerek oynarken, zamanın nasıl geçtiğini anlamadık.

Kale, yüksek ve görkemliydi. İçeri girdiğimizde, eski taşların arasında kaybolmuş hikayeleri hissettik. Kaleyi keşfettikçe, hayal gücümüzde savaşçılar, prensesler canlandı.

Güneş yükseldikçe, yeni dostluklar kurmanın ve unutulmaz anılar biriktirmenin mutluluğuyla dolup taştık. İşte, bu yolculuk sadece bir başlangıçtı; hayatımızın en güzel anılarından biri olacaktı.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü ’nü getiriniz.

Cevap: Sınıfa sözlük getiriniz.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83-87-88-89-90-91 MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


Yorum Bırakmak İster misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Ara


Neler Var?

forumdirilis.net bir eğitim sitesidir. Site içerisinde ilk ve orta öğretim konularının yanı sıra, öğrencilere faydalı olacak çeşitli bilgi ve makaleler de bulunmaktadır. Amacımız; öğrencilere doğru bir kaynak olabilmektir. Bu amaçla, tüm konu ve cevaplarımız işinde ehil kişiler tarafından hazırlanmaktadır.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları sınıf sınıf hazırlanarak cevaplandırılmıştır. İlk ve orta öğretime ait Türkçe ders kitapları, yayınevleri isimlerine göre kategorileştirilerek, kolayca erişmenize olanak sağlamaktadır. En doğru Türkçe ders kitabı cevaplarını sitemizde bulabilirsiniz.

Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 4, 5, 6, 7. sınıflar için hazırlanmıştır. Öğrencilerin lise öncesinde tarih, coğrafya, vatandaşlık ve toplum bilinci gibi konuları en doğru ve anlaşılır şekilde sitemizde bulabilirler.

Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları hem özel yayınevleri, hem de MEB yayınlarına ait ders kitapları içermektedir. Bu kitapların cevapları anlaşılır, açık bir dille hazırlanmıştır. Öğrencilerin kavram kargaşası yaşamamaları için özen gösterdik.

Matematik Ders Kitabı Cevapları anlatımlı, örnek problemleri içeren, sade şekilde hazırlanmıştır. Öğrencilerin zorlandıkları yerlerde bizlere soru sorarak ulaşmaları da mümkündür.

Hayat Bilgisi Ders Kitabı Cevapları ilkokul 2 ve 3. sınıfları içermektedir. Bu ders, öğrencilerin hayata hazırlanmalarında çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bu dersin iyi anlatılması ve açıklanması gerekmektedir. Bizler de bunun farkında olarak kitap cevaplarını açıklayıcı şekilde tasarladık.

Trafik Güvenliği Ders Kitabı Cevapları sadece 4. sınıfta yer almaktadır. Öğrencilerin her gün trafikte uzun vakit geçirmeleri, onların bilinçli olmasını gerektirmektedir. Bu amaçla, bu derse ayrı bir önem vererek cevapları hazırladık.

İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Cevapları yine öğrencilerin anlayabileceği ve açık şekilde hazırlanarak sitemizde yerini almıştır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları okul müfredatında olan kitaplara göre cevaplanarak öğrencilerin bilgilerine sunulmuştur.

forumdirilis.net sitesinde daha bir çok konuyu bulmanız mümkündür. Tek yapmanız gereken sitemizi ziyaret ederek kendi ders ve ilgi alanlarınıza göre aradığınız sorulara cevap bulmak olacaktır. Bizlere ulaşmak istediğiniz zaman, ya da sorularınız olduğu zaman, bizlere yorum kısmından yazarak ulaşabilirsiniz. Yorumlarınız ve sorularınız bizim için oldukça önemli ve değerlidir. Bizlerin eğitim konusunda gideceğimiz rotayı sizlerin bu önerileri, eleştirileri ve soruları yönlendirecektir.

Unutmayalım! bizler sizlere yardımcı olmak için varız. Sizlerin, anlamadığınız konuları anlatmak, cevapsız kalan sorularınızı cevaplamak için buradayız. Gayemiz sizlerin hayatta başarılı olmanız, Atatürk'ün dediği gibi "fikri hür vicdanı hür nesiller" olabilmenizdir.