6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92-94-95-96-97 Yıldırım Yayınları


Pulsuz Dilekçe Metni Cevapları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 92-93-94-95-96-97 Yıldırım Yayınları cevapları ve soruları sizler için hazırladık.


Pulsuz Dilekçe Metni Cevapları

pulsuz dilekçe metni cevapları 6. sınıf türkçe

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 92. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları

  • Metne Hazırlanalım

Aşağıdaki şiiri okuyup soruları cevaplayınız.

NECE?



Büyükleri anlamak zor
Ne İngilizce konuşuyorlar bizimle
Ne Fransızca ne Almanca ne de Çince…
Belli ki bu dil,
Türkçe zaten değil.
Çocuklar, şimdi anladım
Onların dili: Büyükçe.

Cihan Demirci

“Büyükçe” diye bir dil var mıdır? Şairin burada asıl anlatmak istediği nedir?



Cevap: Günlük yaşantımızda konuşurken dilimize bir çok yabancı terimler karıştırıyoruz. Bu da dilimize zarar vermektedir. Şair bunu eleştirmek için böyle bir dili tercih etmiştir.

Kendinizi tanımanıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış aşağıdaki formu doldurunuz.

Cevap:

6. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 92 cevapları yıldırım yayınları




6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 94. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları

Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerden anlamını bildiklerinizi birer cümlede kullanınız. Anlamını bilmediğiniz sözcükleri defterinize yazınız ve bu sözcüklerin anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

Cevap:

Annem yüzerken soğukkanlı olmam gerektiğini söylüyor.

Arkadaşımı bu davranışlarından dolayı yargılayamam.



İnsanları aşağılamak hiç güzel bir hareket değil.

Denizde bocalayıp dururken annem yetişti.

6. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 94 cevapları yıldırım yayınları

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.



1. Okuduğunuz metnin giriş bölümünde çocuk, anne ve babasından ne istiyor?

Cevap: Çocuk, anne ve babasından kendisini tanımalarını istiyor. Deneme ile öğreneceğini, oyunlarında, arkadaşlıklarında, özgürlük tanımalarını istiyor. Çocuğu her yerde ve her şekilde koruyup kollamamalarını istiyor.

2. Öğütlerden mi yoksa davranışlardan mı daha çok etkilenirsiniz? Niçin?

Cevap: Ben daha çok davranışlardan etkilenirim. Çünkü söylenenler çok akılda kalmaz. Fakat davranışlar sürekli görülüp, gözlemlenebilir.



3. Çocuk “Yüksek sesle söylenenleri pek duymam. Yumuşak ve kesin sözler bende daha iyi iz bırakır.” sözleriyle anne ve babasına ne anlatmak istemiş olabilir?

Cevap: Çocuk, anne ve babasına azarlamakla, bağırmakla sorunların çözülemeyeceğini, bunların etkisinin olmadığını söylüyor. Fakat yumuşak ve güzel, etkileyici sözlerin daha fazla etkisi olmaktadır.

4. Mektubun son bölümünde çocuğun anne ve babasına yönelik hangi duyguları ağır basmaktadır?

Cevap: Çocuğun anne ve basına olan büyük sevgisi ağır basmaktadır.



5. Mektubu yazan çocuğun annesi ve babası siz olsaydınız ona neler söylerdiniz?

Cevap: Onu dinledikten sonra ona hak verirdim. Çünkü anne ve babalar da bir zamanlar çocuktu ve onlara nasıl davranılmasını istemişlerse, çocuklarına da öyle davranmaları gerekir. Ben çocuğumun haklı olduğunu ve elimden geldiği kadar onun söylediklerini dikkate alarak davranacağımı söylerdim.

Büyüklerinizden beklentilerinizin neler olduğunu yazınız.

Cevap: Büyüklerimizden beklentilerimiz, onların bizi çok darlamamaları, sürekli ödevini yap dememeleri, arkadaşlarımla ve oyun oynarken  özgür bırakmalarını, bizi korumak adına çok sıkmamaları ve arkadaşlarımla kıyaslamamalarıdır.




6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 95. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları

Metinde geçen aşağıdaki cümlede altı çizili sözcük geçiş ve bağlantı ifadesidir. Bu ifadenin cümlenin anlamına olan katkısını değerlendiriniz.

Koyduğunuz kurallar ve yasakların hepsini beğendiğimi söyleyemem. Ancak hiç kısıtlanmayınca ne yapacağımı şaşırıyorum.

Cevap: Cümlenin yönünü değiştirmiştir. Olumsuz bir cümlenin geçiş sözcüğü ile olumlu hale çevrilmesini sağlamıştır.

Aşağıdaki cümleleri “fakat, lakin, ama, buna rağmen, bununla birlikte” ifadelerinden uygun olanlarını kullanarak örnekteki gibi tek cümle hâline getiriniz ve noktalı yerlere yazınız.



Aşağıdaki özelliklerden hangileri okuduğunuz metinde görülmektedir? Bu özelliklerin karşısındaki kutucuğa “✔” işareti koyunuz.

Belirlediğiniz özelliklerden yararlanarak okuduğunuz metnin türünü tahmin ediniz ve ilgili kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:

6. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 95 cevapları yıldırım yayınları

Tabloda verilenlerin hepsi mektup türünde bulunan özelliklerdir. Buna göre işaretlemediğiniz özelliklerin okuduğunuz metinde bulunmama sebebi ne olabilir?

Cevap: Çocuk mektubu posta yolu ile göndermeyip, elden anne ve babasına verdiği için gerek görmemiş olabilir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 96. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları

Sizce okuduğunuz metin hangi amaçlarla kaleme alınmıştır? Yazınız.

Cevap: Bence bu metin anne ve babaların çocuklara nasıl davranması gerektiğini anlatmak, çocuklara iyilik yapalım derken kötülük yapmayalım anlayışı ile yazılmıştır.

“Açıklamalarınız kısa ve özlü olsun.” cümlesinde geçen “kısa” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlamda kullanılmıştır?.

“Ayak uydurmak, iz bırakmak, yoldan sapmak” deyimlerini aşağıdaki uygun görsellerin altına yazınız. Daha sonra açıkta kalan deyimin anlamını bulunuz ve bu deyimi bir cümlede kullanınız.

Cevap:

6. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 96 cevapları yıldırım yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 97. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları

Sizce bir çocuğun eğitiminde aile ve okul mu yoksa toplumsal çevre mi daha etkilidir? Arkadaşlarınızı kendi düşüncenize katılmaları için ikna etmeye hazırsanız düşüncenizi savunmaya başlayabilirsiniz.

Cevap: Bence bir çocuğun eğitiminde aile ve okul daha etkilidir. Çünkü çocuk ailede şekillenir ve okulda aldığı eğitim ile bu şeklin üzerine yığınlar biriktirerek devam eder. Ailede gördüğü edep, büyüklere saygı, iletişim şekli, evdeki demokrasi çocuklar üzerinde büyük bir etki yapmaktadır. Söylenenden çok yapılanlara ve davranışlara bakan çocuklar, bir hamurun şekil alması gibi evde şekil almaktadır. Okulda aldığı bilgi, eğitim ve öğretim çocukların kişiliklerinin oluşmasına katkı sağlamaktadır.

“Pulsuz Dilekçe” adlı metinde anne ve babasına seslenen çocuğa cevap olarak defterinize bir mektup yazınız. Mektubu yazarken aşağıdaki aşamaları takip ediniz.

Kâğıdın sağ üst kısmında mektubu yazdığınız yeri ve tarihi belirtiniz.

Seslenme ifadesini paragraf başından başlatınız ve her bir sözcüğün ilk harfini büyük yazınız.

Giriş bölümünde mektubu yazma amacınızı belirtiniz.

Gelişme bölümünde mektupta iletmek istediklerinizi anlatınız.

Sonuç bölümünde selam ve iyi dileklere yer veriniz.

Mektubun sağ alt tarafına adınızı, soyadınızı yazınız ve imzanızı atınız.

Cevap:

Sevgili Oğlum,                                                25.01 2025

Yazdığın mektupta belirttiğin konuları anladığımı ve sana nasıl davranmamız gerektiğini öğrendiğim için çok mutluyum. Bu mektubu sana anlattığın konular için teşekkür etmek amacıyla yazıyorum.

Bizler iyi bir anne ve baba olmak istedik. Elimizden geldiği kadar sana doğru yolu göstermeye çalıştık. Fakat bunları yaparken bizler de hatalar yaptık. Senin duygu ve düşüncelerinden çok, senin nasıl olman gerektiği konusuna odaklandık. Senin de bir kişiliğin var. Seni yargılamak, aşağılamak gibi bir amacımız asla olmadı. Bundan sonra senin istediğin gibi olmak için daha fazla gayret gösterip, tecrübelerimizden kaynaklanan birikimlerimizi de daha uygun şekilde aktaracağız. Şunu unutma ki sen bizim çocuğumuz, gözümüzün nurusun.

Oğlum, seni çok seviyor ve senin hayatta başarılı olman için dua ediyoruz.

Annen, Halise Ilgaz

 

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83-86-87-88-89-90-91 Yıldırım Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


Yorum Bırakmak İster misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Ara


Neler Var?

forumdirilis.net bir eğitim sitesidir. Site içerisinde ilk ve orta öğretim konularının yanı sıra, öğrencilere faydalı olacak çeşitli bilgi ve makaleler de bulunmaktadır. Amacımız; öğrencilere doğru bir kaynak olabilmektir. Bu amaçla, tüm konu ve cevaplarımız işinde ehil kişiler tarafından hazırlanmaktadır.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları sınıf sınıf hazırlanarak cevaplandırılmıştır. İlk ve orta öğretime ait Türkçe ders kitapları, yayınevleri isimlerine göre kategorileştirilerek, kolayca erişmenize olanak sağlamaktadır. En doğru Türkçe ders kitabı cevaplarını sitemizde bulabilirsiniz.

Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 4, 5, 6, 7. sınıflar için hazırlanmıştır. Öğrencilerin lise öncesinde tarih, coğrafya, vatandaşlık ve toplum bilinci gibi konuları en doğru ve anlaşılır şekilde sitemizde bulabilirler.

Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları hem özel yayınevleri, hem de MEB yayınlarına ait ders kitapları içermektedir. Bu kitapların cevapları anlaşılır, açık bir dille hazırlanmıştır. Öğrencilerin kavram kargaşası yaşamamaları için özen gösterdik.

Matematik Ders Kitabı Cevapları anlatımlı, örnek problemleri içeren, sade şekilde hazırlanmıştır. Öğrencilerin zorlandıkları yerlerde bizlere soru sorarak ulaşmaları da mümkündür.

Hayat Bilgisi Ders Kitabı Cevapları ilkokul 2 ve 3. sınıfları içermektedir. Bu ders, öğrencilerin hayata hazırlanmalarında çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bu dersin iyi anlatılması ve açıklanması gerekmektedir. Bizler de bunun farkında olarak kitap cevaplarını açıklayıcı şekilde tasarladık.

Trafik Güvenliği Ders Kitabı Cevapları sadece 4. sınıfta yer almaktadır. Öğrencilerin her gün trafikte uzun vakit geçirmeleri, onların bilinçli olmasını gerektirmektedir. Bu amaçla, bu derse ayrı bir önem vererek cevapları hazırladık.

İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Cevapları yine öğrencilerin anlayabileceği ve açık şekilde hazırlanarak sitemizde yerini almıştır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları okul müfredatında olan kitaplara göre cevaplanarak öğrencilerin bilgilerine sunulmuştur.

forumdirilis.net sitesinde daha bir çok konuyu bulmanız mümkündür. Tek yapmanız gereken sitemizi ziyaret ederek kendi ders ve ilgi alanlarınıza göre aradığınız sorulara cevap bulmak olacaktır. Bizlere ulaşmak istediğiniz zaman, ya da sorularınız olduğu zaman, bizlere yorum kısmından yazarak ulaşabilirsiniz. Yorumlarınız ve sorularınız bizim için oldukça önemli ve değerlidir. Bizlerin eğitim konusunda gideceğimiz rotayı sizlerin bu önerileri, eleştirileri ve soruları yönlendirecektir.

Unutmayalım! bizler sizlere yardımcı olmak için varız. Sizlerin, anlamadığınız konuları anlatmak, cevapsız kalan sorularınızı cevaplamak için buradayız. Gayemiz sizlerin hayatta başarılı olmanız, Atatürk'ün dediği gibi "fikri hür vicdanı hür nesiller" olabilmenizdir.