3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98-101-102-103-104-105 MEB Yayınları


Atatürk ve Merhamet Metni Cevapları 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 98-99-100-101-102-103-104-105 MEB Yayınları cevapları ve soruları sizler için hazırladık. İnceleyin!


Atatürk ve Merhamet Metni Cevapları

atatürk ve merhamet metni cevapları



3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 98. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

  • HAYDİ, BAŞLIYORUZ!

Sizce, iyi insanın özellikleri nelerdir? Sınıfta arkadaşlarınızla düşüncelerinizi tartışınız.

Cevap: İyi insanın bazı özellikleri vardır. Yardımsever olması, dürüst olması, doğru sözlü olması, verdiği sözü tutması, emanete sahip çıkması, güvenilir olması, samimi olması ve sevdiklerine değer vermesi.

  • ŞİMDİ OKUMA ZAMANI!

Metni sesli okumaya başlamadan önce metnin görsellerine bakarak konusunu tahmin edip söyler misiniz?



Cevap: Metnin görsellerine baktığım zaman çocukların kedi ve kuşlar için su kabı koyduklarını görüyorum. Çocukların hayvanlara merhamet göstermesi konusu olabilir.


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 101. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Metnimizi okumadan önce Ozan, sizlerden görsellere bakarak konuyu tahmin etmenizi istemişti. Konuyu doğru tahmin edebildiniz mi?

Cevap: Evet, konuyu kısmen doğru tahmin ettim. Malik isimli çocuğun karıncalar karşı yardım etmesi ve merhametli olması.

  • SÖZCÜKLERİ KEŞFEDİYORUZ

Metinde geçen bazı sözcüklerin sözlük anlamları verilmiştir. Bu sözcüklerin anlamları ile görsellerini eşleştiriniz.



Cevap:

3. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 101 cevapları meb yayınları


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 102. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

  • OKUDUĞUMUZU ANLIYORUZ

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

Aşağıda metinden alınan görseller yer almaktadır. Metinde kullanılan bu görsellerle ilişkili konuları yazınız.



Cevap: Merhamet, sevgi, yardımlaşma, doğa, hayvanlar, insanlar.

Okuduğunuz metne göre sevgi ve merhamet arasında nasıl bir ilişki vardır? Yazınız.

Cevap: İçinde sevgi olmayan bir insanın merhamet duyması mümkün değildir. Çünkü merhamet duygusu sevgiden kaynaklanmaktadır.

Metinde Atatürk’ün hangi özelliklerinden bahsedilmiştir?



Cevap: Atatürk, merhametli, ülkesini ve bayrağını seven, gençlere yol gösteren, hayvanları seven, halkın derdi ile ilgilenen, başka ülkelere ve başkalarına saygılı özelliklerinden bahsedilmektedir.

Metinde Atatürk ile Malik ‘in anlatıldığı bölümü oluş sırasına göre yazınız.

Cevap:

Atatürk, bir akşam üstü evine giderken Malik’i görmüş ve onu izlemeye başlamış.



Malik, köprüden geçemeyen karıncalara küçük bir dal parçasıyla yolu göstermeye çalışıyormuş.

Atatürk, hiçbir şey söylemeden onu ve karıncaları izlemiş.

Atatürk, Malik’e köprünün iki yanına toprak koymasını söylemiş. Böyle yaparsa karıncalar kendini daha güvende hisseder demiş.

Malik, Atatürk’ün sözünü dinlemiş ve köprünün iki yanına toprak koymuş.



Atatürk, Malik’in başını okşayarak gülümsemiş ve yoluna devam etmiş.

Metnin konusu ve ana düşüncesini yazınız.

Cevap:

Metnin konusu: Malik isimli bir çocuğun karıncalara yardım etmek için onlara köprü yapması ve Atatürk’ün onu görüp ona bu konuda tavsiye vermesi.



Metnin ana düşüncesi: Tüm canlılara karşı merhametli olmalıyız. Merhamet ile sevgi bütündür.


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 103. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

  • DİLİMİZİN KURALLARINI ÖĞRENİYORUZ

Bilge ve Ozan noktalama işaretleriyle ilgili oyun oynamaya devam ediyorlar. Oyunlarını inceleyiniz.

Siz de ünlemin ( ! ) kullanım alanlarına uygun cümleler yazınız.

Cevap:



Sakın yapma! bırak kendisi yapsın.

Ahmet buraya gel!

Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Yay ayraçlardaki numaralı yerlere gelmesi gereken noktalama işaretlerini örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

3. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 103 cevapları meb yayınları


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 104. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Bilge ve Ozan’ın konuşmaları aşağıda verilmiştir. Öğrendiğiniz bilgileri kullanarak soruları cevaplayınız.

Türkçemizde varlıkları göstermeye yarayan sözcükler vardır. Örneğin kendimi tanıtırken “Bilge” ismini kullanıyorum. “Bilge” ismi beni tanımladığı için ismin ilk harfini büyük harfle yazıyorum.

Bilge, ben de en sevdiğim ağacı söylerken “meşe ağacı” diyorum. Örneğin birden fazla “meşe ağacı” vardır. Tüm meşe ağaçlarının özellikleri de benzerdir. Bu nedenle “meşe ağacı” ifadesinin ilk harfini cümlenin başında değilse küçük harfle yazıyorum.

Bilge ile Ozan’ın konuşmalarını inceleyiniz. Yukarıdaki bilgilere göre verilen tablodaki yazım hatalarını düzeltiniz.

Cevap:

3. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 104 cevapları meb yayınları


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 105. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

  • SESLİ DÜŞÜNÜYORUZ

İnsan, birine yardım ettiği zaman hem yardım edenin hem de yardım alanın yüzü güler.

Çünkü başkalarına yardım etmek ihtiyaç sahiplerini sevindirdiği gibi yardım edene de mutluluk verir.

Ozan ve Bilge’nin konuşmalarından hareketle yardımsever olmanın önemi konusunda sınıfta arkadaşlarınızla konuşunuz. Konuşmalarınızda işitilebilir ses tonuyla, konu dışına çıkmadan, sözcükleri doğru telaffuz ederek konuşmaya özen gösteriniz.

Cevap: 

Sevgili arkadaşlar,

Bugün sizlere yardımsever olmanın öneminden bahsetmek istiyorum. Yardımseverlik, başkalarına destek olmak, onların ihtiyaçlarını düşünmek ve zor zamanlarında yanlarında olmaktır. Bu, bizim için çok önemli bir erdemdir.

Yardımsever olmak, insanları birbirine bağlar. Birine yardım ettiğimizde, o kişi kendini mutlu ve değerli hisseder. Aynı zamanda biz de mutlu oluruz çünkü birine yardım etmek, güzel bir duygudur. Unutmayalım ki, bir gün biz de yardıma ihtiyaç duyabiliriz. Eğer yardımsever olursak, karşımızdaki insanların da bize yardımcı olma isteği artar.

Teşekkür ederim.

  • DÜŞÜNDÜKLERİMİZİ YAZIYORUZ

İçinde merhamet, sevgi, kedi, köpek veya başka hayvanların, insanların geçtiği bir öykü yazınız ve sınıf panosunda sergileyiniz.

Yazımızda duygu ve düşüncelerimize yer vermeye ve olayları oluş sırasına göre yazmaya dikkat edelim.

Arkadaşlar, yazdıklarımızı zenginleştirmek için çizim ve görseller kullanmayı unutmayalım.

Cevap:

Merhamet ve Sevgi

Bir zamanlar küçük bir kasabada, Ayşe adında bir kız yaşardı. Ayşe, hayvanları çok severdi. Evinde bir kedi, bir de köpek besliyordu. Kedisi Minik, köpeği ise Kara’ydı. Minik yumuşak tüyleriyle evin neşesi, Kara ise sadık dostuydu.

Bir gün, Ayşe okula giderken yolda bir şeyin kıpırdadığını gördü. Yaklaştığında, yaralı bir sokak köpeğiyle karşılaştı. Köpeğin bacağı kanıyordu ve acı içinde havlıyordu. Ayşe, hemen yere oturdu ve köpeğe yaklaştı. “Merak etme, sana yardım edeceğim,” dedi.

Köpeğin gözlerinde korku vardı ama Ayşe’nin sesinde bir güven bulmuştu. Yavaşça köpeği okşadı ve yanına oturdu. Ayşe, yardım etmeye karar verdi. İlk önce köpeği evine götürdü. Minik ve Kara, yeni gelen misafiri merakla karşıladı. Ayşe, köpeği temizledi, yarasını sardı ve ona su verdi. Köpeğin gözlerinde minnettarlık vardı.

Günler geçtikçe, köpek Ayşe’nin yanında daha çok zaman geçirmeye başladı. Ayşe, ona ‘Dost’ adını verdi. Dost, hızla iyileşmeye başladı ve Ayşe ile Minik ve Kara’nın dostu oldu. Üçü birlikte oyunlar oynuyor, bahçede koşturuyorlardı.

Bir akşam, Ayşe ve arkadaşları parka gitmeye karar verdiler. Oyun oynarken, Ayşe başka bir yaralı hayvan gördü; bu sefer bir kedi! Kedi de tıpkı Dost gibi acı içinde görünüyordu. Ayşe, bu sefer hiç düşünmeden “Bu kediyi de kurtarmalıyız!” dedi.

Ayşe, hemen kediyi alıp evine götürdü. Minik, kediyi görünce biraz kıskandı ama Ayşe ona “Merhamet gösterirsek, herkes daha mutlu olur,” dedi. Minik, biraz düşündükten sonra kedinin yanına gitti ve onu kokladı.

Ayşe, kediyi de iyileştirdi ve ona ‘Pati’ adını verdi. Pati de dostlarının arasına katıldı. Artık evde üç sevimli hayvan vardı ve hepsi birbirine çok bağlanmıştı.

Ayşe, merhamet ve sevgiyle hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu anladı. Hayvanlara yardım etmek, onların hayatını değiştirdiği gibi, kendisinin de kalbini doldurmuştu. O günden sonra, Ayşe ve arkadaşları her zaman yardıma muhtaç hayvanlara yardım etmeye karar verdiler.

Sonuçta, sevgi ve merhametle dolu bir dünya, herkes için daha güzel olurdu. Ayşe, bu değerleri hayatının her alanında yaymayı hedefledi ve her gün yeni hayvan dostlar edindi.

Bir önceki yazımız olan 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89-92-93-94-95-96-97 MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


Yorum Bırakmak İster misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Ara


Neler Var?

forumdirilis.net bir eğitim sitesidir. Site içerisinde ilk ve orta öğretim konularının yanı sıra, öğrencilere faydalı olacak çeşitli bilgi ve makaleler de bulunmaktadır. Amacımız; öğrencilere doğru bir kaynak olabilmektir. Bu amaçla, tüm konu ve cevaplarımız işinde ehil kişiler tarafından hazırlanmaktadır.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları sınıf sınıf hazırlanarak cevaplandırılmıştır. İlk ve orta öğretime ait Türkçe ders kitapları, yayınevleri isimlerine göre kategorileştirilerek, kolayca erişmenize olanak sağlamaktadır. En doğru Türkçe ders kitabı cevaplarını sitemizde bulabilirsiniz.

Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 4, 5, 6, 7. sınıflar için hazırlanmıştır. Öğrencilerin lise öncesinde tarih, coğrafya, vatandaşlık ve toplum bilinci gibi konuları en doğru ve anlaşılır şekilde sitemizde bulabilirler.

Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları hem özel yayınevleri, hem de MEB yayınlarına ait ders kitapları içermektedir. Bu kitapların cevapları anlaşılır, açık bir dille hazırlanmıştır. Öğrencilerin kavram kargaşası yaşamamaları için özen gösterdik.

Matematik Ders Kitabı Cevapları anlatımlı, örnek problemleri içeren, sade şekilde hazırlanmıştır. Öğrencilerin zorlandıkları yerlerde bizlere soru sorarak ulaşmaları da mümkündür.

Hayat Bilgisi Ders Kitabı Cevapları ilkokul 2 ve 3. sınıfları içermektedir. Bu ders, öğrencilerin hayata hazırlanmalarında çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bu dersin iyi anlatılması ve açıklanması gerekmektedir. Bizler de bunun farkında olarak kitap cevaplarını açıklayıcı şekilde tasarladık.

Trafik Güvenliği Ders Kitabı Cevapları sadece 4. sınıfta yer almaktadır. Öğrencilerin her gün trafikte uzun vakit geçirmeleri, onların bilinçli olmasını gerektirmektedir. Bu amaçla, bu derse ayrı bir önem vererek cevapları hazırladık.

İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Cevapları yine öğrencilerin anlayabileceği ve açık şekilde hazırlanarak sitemizde yerini almıştır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları okul müfredatında olan kitaplara göre cevaplanarak öğrencilerin bilgilerine sunulmuştur.

forumdirilis.net sitesinde daha bir çok konuyu bulmanız mümkündür. Tek yapmanız gereken sitemizi ziyaret ederek kendi ders ve ilgi alanlarınıza göre aradığınız sorulara cevap bulmak olacaktır. Bizlere ulaşmak istediğiniz zaman, ya da sorularınız olduğu zaman, bizlere yorum kısmından yazarak ulaşabilirsiniz. Yorumlarınız ve sorularınız bizim için oldukça önemli ve değerlidir. Bizlerin eğitim konusunda gideceğimiz rotayı sizlerin bu önerileri, eleştirileri ve soruları yönlendirecektir.

Unutmayalım! bizler sizlere yardımcı olmak için varız. Sizlerin, anlamadığınız konuları anlatmak, cevapsız kalan sorularınızı cevaplamak için buradayız. Gayemiz sizlerin hayatta başarılı olmanız, Atatürk'ün dediği gibi "fikri hür vicdanı hür nesiller" olabilmenizdir.