05 Ekim 2024, 12:27
can
Yönetici

4. Sınıf İnsan Hakları, Vatandaşlık Sayfa 35-36 Cevapları MEB

4. Sınıf İnsan Hakları, Vatandaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 35-36 Cevapları MEB Yayınları

Hak ve Özgürlüklerimi Kullanıyorum Etkinlik Cevapları


4. Sınıf İnsan Hakları Vatandaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35

Hazırlık Çalışması

Kullanamadığınızı düşündüğünüz haklar var mıdır? Varsa bu konudaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Ben tüm haklarımızı kullanabildiğimizi düşünüyorum. Hem ailem hem de devletim benim haklarımı koruyor.



Sıra Sizde 4

Hak ve özgürlüklerini kullanabilen ve kullanamayan çocuklar ile ilgili aşağıda verilen görselleri inceleyiniz.

1. Hak ve özgürlüklerini kullanamayan çocukların yer aldığı görsellerin yanındaki kutuyu işaretleyiniz.



Cevap: 

4. sınıf insan hakları ders kitabı sayfa 35 cevapları meb yayınları

2. Görseldeki çocukların yaşantılarını karşılaştırarak düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Çocukların bazıları çalışmak zorun kalmışlar. Bazılarının ise yuvaları yok. Bazılar oyun oynayamıyor. Bu durumların hepsi, çocuk haklarına aykırı bir durumdur.



4. Sınıf İnsan Hakları Vatandaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36

Merhaba, ben Nil. Annemle hafta sonu çarşıda dolaşırken meydandaki kalabalık dikkatimi çekti. Anneme oranın neden kalabalık olduğunu
sorduğumda annem, kalabalığın kermesten dolayı olduğunu söyledi. Birlikte kermesin yolunu tuttuk. Çok heyecanlandım ve hemen tezgâhları
gezmeye başladım. Kermeste tokalar, takılar, el işleri, kıyafetler, ayakkabılar hatta yiyecek ve içecek bile vardı. Son geldiğim tezgâhta ise afişler ve broşürler dikkatimi çekti. Tezgâhın arkasında bulunan afişte avuçlarında su tutmuş, kocaman gözleriyle bana bakan mutlu bir çocuk
gördüm. Altındaki yazıda “Temiz su içmek onların da hakkı. Kenya’da açılacak olan su kuyusuna sen de katkıda bulunmak ister misin?” yazıyordu.

Anlayamamıştım. Su için mi kermes düzenlemişlerdi? Tezgâhta duran kadın şaşkınlığımı fark etti:

– Hoş geldiniz. Ne yazık ki bazı ülkeler bizim kadar şanslı değil. Afrika ve Asya’daki kuraklık ve yoksulluk ile mücadele eden ülkelerde temiz su sıkıntısı yaşanıyor. Bu insanlar; açlık, susuzluk, salgın hastalık gibi sorunlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bizler, onlara Kenya’da su kuyusu açtırmak için bu kermesi düzenledik. Sizler de alışveriş yaparak bize destek olabilirsiniz, dedi.

Orada yaşayan insanların ömür boyu susuzluğa mahkûm olmaları ne acı! Üstelik teknoloji bu kadar gelişmiş ve kısa bir sürede su kuyusu açılabiliyorken. Annemle kermeste alışveriş yapmaya başladık. Eve dönmeden önce broşürlerin olduğu tezgâha tekrar uğradık.
Okulda öğretmenime ve arkadaşlarıma vermek için broşürlerden aldım. Aklımda broşürdeki çocuğun bana bakarak gülümseyen gözleri kaldı. Kermes haberini sınıfta paylaşacak olmanın mutluluğu ile eve döndük.



1. Su Kuyusu metnine göre dünyada en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan çocukların olduğunu bilmek sizde hangi duyguları uyandırdı? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: Çok üzüldüm. Kendimi onların yerine koydum ve hayatlarının ne kadar zor olduğunu anladım. İmkanları zorlayarak onlara yardım eli uzatmamız gerektiğini düşündüm.

2. Sahip olduğunuz imkânlarla yakın çevrenizdeki ve dünyadaki çocukların imkânsızlıklarını karşılaştırınız. Bu imkânsızlıklar ne gibi sorunlara neden olabilir? Düşüncelerinizi defterinize yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Bu imkansızlıklar eğitim, oyun oynama, sağlıktan faydalanma gibi temel haklardan mahrum kalmalarına neden olur. Onlar, yasa dışı işlere karışabilirler. Sağlık sorunları, çocuk ölümlerine yol açar. Eğitim alamadıkları için cahil kalırlar ve başka insanların yönlendirmelerine açık hale gelebilirler.



Düşünelim Konuşalım

Dünyanın her yerinde çocuklar, hak ve özgürlüklerden aynı ölçüde yararlanabiliyor mu? Neden? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Maalesef yararlanamıyorlar. Yokluk, yoksulluk, kanunların yeterince uygulanmaması çocukların bazı ülkelerde mağdur olmasına neden olmaktadır.

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf İnsan Hakları, Vatandaşlık Sayfa 31-34 Cevapları MEB başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.




HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.