28 Eylül 2024, 12:59
can Yönetici

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 40-41-42 Cevapları Evos Yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40-41-42 Evos Yayınları yazımızı, sorularını ve cevaplarını sizler için hazırladık.

Orta Asya’da Kurulan İlk Türk Devletleri Cevapları Sayfa 40-41-42 Evos Yayınları (6. Sınıf Sosyal Bilgiler)


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 40

Aşağıdaki haberi okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Tonyukuk’un Mezarı Bulundu



Türk arkeologlar Orta Asya’da Türk kültürünün kaynaklarını araştırıyor. Altaylar’da kaya resimleri ve mezarlar üzerine yoğun çalışma yürüten arkeologlar, devlet adamı Bilge Tonyukuk’un mezarını buldu. Kazakistan’da yapılan çalışmalarda mezarı bulunan Tonyukuk, Türkler için önemli bir devlet adamıdır. Tonyukuk, Göktürkler devrinde yaşayan İlteriş Kağan, Kapgan Kağan, Bögü Han ile Bilge Kağan’a hem başvezirlik hem de başkomutanlık yapmış önemli bir isimdir.

Genel ağ haberi, 5 Kasım 2021

Türk arkeologlar Türk kültürünün kaynaklarını neden Orta Asya’da arıyor olabilirler?



Cevap: Türklerin, tarih sahnesine çıktıkları yer Orta Asya’dır. Orta Asya, Türklerin binlerce yıl yaşadığı coğrafya olmasından dolayı arkeologlar, Türk kültürünün kaynaklarını burada aramışlardır.

Haberde Türkler ile ilgili verilen bilgilerden hangisi dikkatinizi çekti? Neden?

Cevap: Tonyukuk’un mezarını bulmaları dikkatimi çekti. Çünkü Türkler açısından çok önemli bir devlet adamıdır. Bu sayede bir çok bilgiye erişilebilir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 41

Görsel 2.3 ve Harita 2.1’i inceleyiniz. Fotoğraf ve haritadan hareketle Orta Asya’nın coğrafi özellikleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?



6. sınıf sosyal bilgiler sayfa 41 Orta Asya haritası

Cevap: Orta Asya’da geniş bozkırlar yer almaktadır. Karasal iklim görülür. Yaz aylarında sıcak ve kurak, kış aylarında ise sıcaklıklar -50 dereceye kadar düşer. Denizden yüksekliğin en az olduğu yerler, yaklaşık 1000 metre kadardır. Dağlık alanlar ormanlık, dağların etekleri çayırlıktır.

Kazakistan’da insanların bir kısmı neden çadırlarda yaşıyor olabilir? Açıklayınız.

Cevap: Kazakistan’da insanların bir kısmı göçebe hayatı yaşamaktadır. Bunun nedeni, hayvancılık ile uğraşmalarıdır. Yaz aylarında yüksek yerlere çıkarlarken, kış aylarında daha alçak olan yerlere göçerler. Bu duruma konargöçer hayatı denmektedir.



6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 42

Asya Hun Devleti’nin sınırları içinde günümüzde hangi devletler yer almaktadır? Bu devletleri ders kitabınızın sonundaki Türk Dünyası Haritası üzerinde gösteriniz.

Cevap:

Asya Hun Devleti sınırları içinde günümüzde yer alan devletler şunlardır:

Kazakistan



Özbekistan

Türkmenistan

Kırgızistan

Tacikistan



Sincan-Uygur Özerk Bölgesi

Moğolistan

Çin

 Asya Hun Devleti’nin sınırları içinde günümüzde yer alan devletler



Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 34-35-36-37 Cevapları Evos Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


Yasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.