19 Eylül 2024, 20:04
can
Yönetici

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 43-44-45-46-47 Cevapları MEB

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43-44-45-46-47 MEB Yayınları (1. Kitap)

1. Öğrenme Alanı Örnek Sorular Cevapları (5. Sınıf Sosyal Bilgiler)


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 (1. Kitap) MEB Yayınları

Meslek lisesi öğrencileri projeleri ile yardıma koşuyor

“… Meslek lisesi öğrencileri, toplumsal birliğin oluşmasında yardımlaşma ve dayanışma konusunda farkındalık oluşturmak için yalnız yaşayan, ev işlerini yapamayan vatandaşların yardımına koşuyorlar. Ayrıca köy okullarına kütüphaneler kuruyorlar. Öğrenciler, hem mesleki deneyim kazanıyor hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Yardıma gittikleri evlerde bozuk fırın, televizyon, buzdolabı, mobilya gibi eşyaların tamirini yapıyorlar. Ayrıca okullarda üretilen masa, sandalye, atkı, bere gibi ürünleri ihtiyacı olanlara hediye ediyorlar. Özel bakım ihtiyacı olan bireylere tekerlekli sandalye, protez, solunum cihazı gibi araçlar temin etmeye çalışıyorlar. Proje kapsamında bu faaliyetlerin yanı sıra on dört okula kurulan sanayi tipi fırından üretilen ramazan pideleri yüz bin ihtiyaç sahibi eve dağıtılıyor…”

Verilen haberlere göre projede görev alan meslek lisesi öğrencilerinde hangi değerlerin gelişebileceğini şemadaki ilgili yerlere yazınız.

Cevap:



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 (1. Kitap) MEB Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 (1. Kitap) MEB Yayınları

Aşağıdaki tabloda değerler numaralandırılarak verilmiştir. Verilen soruları tablodaki değer numaralarını kullanarak ilgili alana cevaplayınız (Bir numarayı birden fazla cevap alanında kullanabilirsiniz.).

“Her grubun kendine ait birtakım kuralları vardır. Bu kurallara uymak grup için çok önemlidir. Grubun her üyesi bu kurallara uymalıdır.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?



Cevap: Sorumluluk, saygı

 “Ülkemize yurt dışından eğitim veya turizm amaçlı birçok misafir gelmektedir. Bizler, Türk misafirperverliği gereği bu misafirlere dil, din, renk ayrımı yapmayız. Kültürel zenginliklere hep olumlu yaklaşırız.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?

Cevap: Saygı, yardımseverlik

Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli ve birçok ilimizi etkileyen deprem milletçe yaşadığımız büyük felaketlerdendir. Bu felaket karşısında halkımız tek yürek olup depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışmış, maddi ve manevi yardımlar yaparak depremzedelere her türlü desteği sağlamaya gayret etmiştir.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?



Cevap: Duyarlılık, yardımseverlik, sorumluk, çalışkanlık

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 (1. Kitap) MEB Yayınları

Öğrenme Alanı-Örnek Sorular

Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 (1. Kitap) MEB Yayınları



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 (1. Kitap) MEB Yayınları

Merhaba arkadaşlar, ben Eren.

Bugün tarifi imkânsız tecrübelerim oldu. Sevinç ve heyecanı bir arada yaşadım. Evet, bugün orkestramızla ilk konserimizi verdik. Tam bir yıl önce müzik kulübüne başlamıştım. Gitarın tellerine ilk dokunduğumda da bugünkü gibi heyecanlıydım. Kısa zamanda çok yol katettiğimi söyleyebilirim. Gitar öğretmenimin ilk gün söyledikleri dün gibi aklımda. “Kulübümüzde kalıcı olmak ve iyi bir gitarist olmak istiyorsan devamsızlığa dikkat etmeli, bol egzersiz yapmalı ve kulüp arkadaşlarınla uyum içinde olmalısın.” demişti. Kulübün kurallarına harfiyen uyduğumu söyleyebilirim. Kulübümüzdeki derslerimiz çok verimli geçiyordu. Öğretmenimiz fikirlerimize saygı duyuyor, çalmak istediğimiz şarkıları belirlememize yardımcı oluyordu. Bu süreçte ailemin desteğini de göz ardı edemem. Annem ve babam hem okulumu hem de kulüp çalışmalarımı aksatmamam konusunda bana çok yardımcı oldular. Evde egzersiz yapabilmem için bana imkân sağladılar. Ben de bu süreçte evdeki sorumluluklarımı elbette aksatmadım. Erken uyumaya özen gösterdim, ders tekrarlarımı yaptım, düzenli beslenmeye dikkat ettim ve egzersizlerden sonra odamı düzenledim.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi Eren’in dâhil olduğu gruplar ve bu gruplardaki rollerinden biri değildir?

A) Aile-çocuk
B) Okul-öğrenci
C) Müzik kulübü-gitarist
D) Orkestra-şef



Cevap: D

Eren’in dâhil olduğu gruplardaki rollerine ait hak ve sorumlulukları nelerdir? Yazınız.

Cevap:

Aile Rolü



Haklar: Beslenme, barınma, fikir ve düşüncelerini söyleme
Sorumluluklar: Ev işlerine yardım etmek

Okul Rolü

Haklar: Eğitim hakkı, fikir ve düşüncelerini söyleme
Sorumluluklar: Okula zamanında gitme, ödevlerini yapma, kurallara uyma.

Arkadaş  Rolü



Haklar: Oyun oynama, fikir ve düşüncelerini söyleme
Sorumluluklar:  Uyumlu ve dürüst olması,

Balkanların Osmanlı hâkimiyetine girmesi ile buradaki halklarla bütünleşme sağlanarak geniş bir kültürel etkileşimin temelleri atılmıştır. Tarihsel bağlarla gelişen Türkiye ve Kuzey Makedonya arasındaki bu kültürel etkileşim, iki toplumun birbirine saygı duymasına ve birlikte, uyum içinde yaşamasına ortam hazırlamıştır. Türk kültürünün izleri, günümüzde Kuzey Makedonya’da mutfak ve sosyal yaşam gibi birçok alanda görülmektedir. Örneğin ana malzemesi yoğurt ve un olan tarhana, Kuzey Makedonya’da çokça tüketilen çorba türlerindendir. Türkçede kullanılan baldız (baldaza) ve evlat (evlatçe) kelimeleri Kuzey Makedonya’yla kültürel etkileşimin dile yansımalarıdır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Türk kültürü, Kuzey Makedonya kültürünü her alanda etkilemiştir.
B) Türk kültürünün izleri, Kuzey Makedonya’da mutfak ve sosyal yaşam üzerinde etkili olmuştur.
C) Tarihsel bağlar; kültürler arasında birlik ve beraberlik ortamının oluşmasını sağlamıştır.
D) Kültürel zenginliklerin paylaşılması, toplumların uyum içinde yaşamasına hizmet etmiştir.



Cevap: A

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 (1. Kitap) MEB Yayınları

Yağlı güreş, cirit, okçuluk gibi geleneksel sporların sergilendiği; dünyanın en geniş kapsamlı, en büyük katılımlı festivali olan Etnospor Kültür Festivali’nin beşincisinin açılışı ülkemizde gerçekleştirildi. Geleneksel sporların birleştirici gücü, birlik ve kardeşlik bağlarımızı pekiştirerek toplumların birbirine daha da yakınlaşmasını sağlamaktadır. Bu vesileyle yirmi altı ülkeden, binden fazla katılımcıyla gerçekleştirilen festival; kültürler arasında birlik, beraberlik, saygı, dayanışma, barış ve huzur gibi insan hayatını değerli kılan unsurlara katkıda bulunmaktadır. Dünyaya ümit aşılamak ve yaşadığımız coğrafyalarda huzuru hâkim kılabilmek için birlikte hareket etmemiz gerekmektedir. Etnospor Kültür Festivali, barışın evrensel dili olan sporla ayrılıkları ortadan kaldırmakta, birlikte var olma bilincini geliştirmektedir.

Genel ağ haberine göre ülkemizde düzenlenen 5. Etnospor Kültür Festivali’nin kültürel özelliklere saygı duyma ve birlikte yaşam kültürü oluşturmaya katkısı nedir? Yazınız.

Cevap: Farklı kültürlerin bir araya gelmesi, tanışması ve kaynaşmasına imkan sağlar. Farklı kültürleri tanımak ön yargıları ve kalıpları yıkar. Kültür zenginliği sağlar.



Sosyal sorumluluk projesi hazırlanmasında öğrencilerin çalışmalarıyla ilgili,

I. Yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerine yönelik fikir ürettikleri
II. Sosyal sorumluluk projesine yönelik görev paylaşımı yaptıkları
III. Toplumsal birliğe katkıda bulunmaya yönelik fikirleri uygulamaya koydukları

ifadelerinden hangilerine ulaşılabilir?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap: D

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 34-35-36-37-42 Cevapları MEB başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.