12 Eylül 2024, 12:17
can
Yönetici

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 34-35-36-37-42 Cevapları MEB

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34-35-36-37-38-39-40-41-42 MEB Yayınları (1. Kitap)

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Yardımlaşma ve Dayanışmada Beraberiz Cevapları


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 (1. Kitap) MEB Yayınları

Toplumsal birlik sizin için ne ifade ediyor? Söyleyiniz. Toplumsal birliği neye benzetirdiniz? Açıklayınız.

Cevap: Toplumsal birlik, toplum içinde iyi günde, kötü günde bir ve beraber olmak, farklılıklara bir kenara koymak, huzur, güven ve barış içinde yaşamak olarak düşünüyorum. Ben toplumsal birliği aşure tatlısına benzetiyorum. Bir çok farklı ürünün bir araya gelmesi ile güzel bir lezzet ortaya çıkmaktadır.

Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nde meydanlara, cami ve çeşme yanlarına yardımlaşma amaçlı sadaka taşı konurdu. İhtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyenler bu taşın içine para bırakırdı. Böylece ihtiyaç sahibi kişiler gecenin geç saatlerini bekler, kimseye görünmeden ihtiyacı kadar olan parayı bu taşın içinden alırdı. Böylece ihtiyaç sahibi kişiler incinmemiş olur ve yapılan hayır amacına ulaşırdı.

Çevrenizde gerçekleşen yardımlaşma faaliyetlerinden hangisi sadaka taşı uygulaması ile benzer özelliklere sahiptir? Örnekler veriniz.



Cevap: Zekat vermek, askıda ekmek, bazı market ve mağazalarda bulunan sadaka kutusu.

 İhtiyaç sahibi kişiler incinmemiş olur.” sözünden ne anlıyorsunuz? Söyleyiniz.

Cevap: İnsanlar yardım alırken utanırlar, sıkılırlar ve kendilerini kötü hissedebilirler. İncinmemiş sözünden bunu anlıyorum.



Yardım yapılan kişilerin mahremiyeti neden önemlidir? Açıklayınız.

Cevap: Onların guruları kırılabilir. Bu nedenle mahremiyet önemlidir.

Millî Mücadele Dönemi’nde Mustafa Kemal Paşa tarafından bazı emirler yayımlandı (Görsel 1.27). Bu emirlerle ordunun giyinme, beslenme, cephane gibi ihtiyaçları karşılanmak istendi. Türk milleti, tüm yokluklara rağmen vatanının düşmandan kurtarılması için varını yoğunu ortaya koyup ordusunun yanında güçlü bir duruş sergiledi.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 (1. Kitap) MEB Yayınları



Millî Mücadele Dönemi’nde yaşamış olsaydınız Mustafa Kemal Paşa’nın yayımladığı emirlere neden destek verirdiniz? Ordumuza nasıl yardım ederdiniz? Tartışınız.

Cevap: Ülkemizin düşmanlardan kurtulması için Mustafa Kemal Paşa’nın yayımladığı emirlere destek verirdim. Üstüme düşen ne görev var ise, elimden hangi iş gelirse yardım ederdim.

Günümüzde Türk Kızılay, bazı illerde “2. El Tekstil” projesi başlatmıştır. Bu proje ile kıyafet dönüşüm kutularında tekstil ürünleri ve kıyafet toplanmaktadır. Bu ürünlerin geri dönüşümünden elde edilen gelir barınma, gıda, giyim ve eğitim desteği gibi faaliyetlere kaynak oluşturmaktadır.

Günümüzde toplumsal birliği sürdürmeye yönelik başka ne tür yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri yapılabilir? Bu faaliyetler toplumda hangi duyguların gelişimine katkıda bulunabilir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.



Cevap: Varlıklı insanlar, fakir insanların çocuklarının masraflarını karşılayabilir. Böylece zenginler ve fakirler arasında bir sıcaklık oluşur. Aynı zamanda toplumumuzda zengin insanlara olumsuz ön yargının kırılmasına fayda verir. Bu da toplumun birlik ve beraberliği için katkı sağlar.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 (1. Kitap) MEB Yayınları

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yaptığı yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri bireyleri ve toplumu nasıl etkileyebilir? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap:

Bireylere Etkisi: Özellikle yaşlı insanların yalnız olmadıklarını düşünmelerine, devletin yanlarında olduklarına neden olur. Bu da devlete olan güveni tesis eder.



Topluma Etkisi: Toplumun devlete olan güveni artar, birlik ve beraberlik ruhunu kuvvetlendirir.

 Okulunuzda toplumsal yardımlaşma ve dayanışmaya katkıda bulunabilecek ne tür faaliyetler yapılabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap:

Çeşitli kampanyalar düzenlenebilir. Kermesler yapılabilir, kıyafet toplama kampanyası yapılabilir, geri dönüştürülebilen malzemeler toplanarak geliri toplum yararına kullanılabilir.



Ülkemizde toplumsal yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerine yönelik çalışmalar, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları ülkemizin her yerinde faaliyet göstermektedir. Sivil toplum kuruluşları ise kurulduğu bölgede sosyal yardım çalışmaları düzenlemenin yanı sıra ülke genelinde de faaliyetler yürütür. Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları, yaptığı çalışmalarla yoksulluğu azaltmayı ve insanların yaşam koşullarını güzelleştirmeyi amaçlar. Bu çalışmalarla toplumdaki sorunları azaltarak toplumsal birlik ve beraberliği güçlendirmeyi hedefler.

Siz de çevrenizde bulunan yardım kuruluşları ve faaliyetlerine örnekler veriniz.

Cevap:

Kızılay, Lösev, gibi kurumlar var. Örneğin Kızılay depremde çadır, gıda gibi ihtiyaç malzemelerini halka dağıtarak faaliyetlerde bulunmaktadır.



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 (1. Kitap) MEB Yayınları

Aşağıda sosyal sorumluluk projesine örnek verilmiştir. Örnek projeyi okuyunuz ve siz de benzer bir proje hazırlayınız.

Türk toplumunun önemli özelliklerinden biri yardımlaşma ve dayanışmaya önem vermesidir. İyi ve kötü günlerde birlik ve beraberlik içinde hareket etmesidir. Milletimiz sevinçleri paylaşarak çoğaltmış, hüzünleri omuz omuza vererek azaltmıştır. Geçmişten günümüze bunun birçok örneği bulunmaktadır. Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli ve birçok ilimizi etkileyen deprem milletçe yaşadığımız büyük felaketlerdendir. Bu felaket karşısında halkımız tek yürek olup depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışmış, maddi ve manevi yardımlar yaparak depremzedelere her türlü desteği sağlamaya gayret etmiştir (Görsel 1.29). Bu doğrultuda Uğur Öğretmen’in sosyal bilgiler dersinde öğrencileriyle yaptıkları yardımlaşma ve dayanışma çalışmasını inceleyelim.

Merhaba, ben Uğur Öğretmen. Asrın felaketinde halkımızın gösterdiği birliktelik örneğine öğrencilerimle destek olmak istedik. Deprem bölgesine ne tür yardımlar yapabiliriz ve bu yardımları nasıl ulaştırabiliriz, diye düşüncelerimizi söyledik. Öğrencilerimle birlikte sosyal sorumluluk projesi hazırlamaya karar verdik. Proje için öncelikle öğrencileri gruplara ayırdım. Grup üyelerinin yönetici, ihtiyaç saptama, kampanya sorumlusu, kaynak belirleyici ve faaliyet yürütücü görevlerinden birini seçmelerini istedim. Grupların yapması gereken çalışmaları belirlemeden önce afet ve acil durumlarda süreci etkin bir şekilde yürüten AFAD ile sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını öğrencilerimden incelemelerini rica ettim. Ayrıca T.C. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların deprem bölgesinde yaptığı çalışmalara yönelik bakanlığın genel ağ sitesindeki açıklamaları okumalarını istedim. Böylece bakanlığın deprem bölgesinde yaptığı çalışmaların hazırlayacağımız sosyal yardımlaşma projesine örnek teşkil etmesini hedefledim.

Cevap:



Projenin Adı: Kıyafet Toplama Kampanyası

Projenin Amacı: Fazla olan, ya da kullanmadığımız kıyafetleri toplayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak.

Neler Yapabiliriz?

Kıyafetlerimizin bir kısmını, ya da kullanmadığımız kıyafetleri okul bünyesinde toplayarak, ihtiyacı olanlara ulaştırmak için gerekli çalışmaları yapabiliriz. Bunun  için planlama, kıyafetleri koyacağımız bir uygun depo tarzı birim oluşturmak ve ihtiyaç sahiplerini belirlemek.



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37 (1. Kitap) MEB Yayınları

Soru: Sosyal sorumluk projesine yönelik fikirlerinizi örnekteki gibi tabloya yazınız. Fikirlerinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyiniz.

Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37 (1. Kitap) MEB Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 (1. Kitap) MEB Yayınları

Bilgi şemasındaki örneği inceleyiniz ve cevaplarınızı ilgili alanlara yazınız.

Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 (1. Kitap) MEB Yayınları

Yardımseverlikleriyle 11 ülkede ihtiyaç sahiplerinin kalbine dokundular.

“… Bir ortaokulda çocuklara küçük yaşta yardımseverlik duygusunu aşılamak için kampanya başlatıldı. Okul bünyesinde oluşturulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma kulübünün t öncülüğünde sınıflara ve okulun belli bölgelerine kumbaralar konuldu. Öğretmen, öğrenci ve velilerin bağışlarıyla 7 yılda Somali, Uganda, Togo, Tanzanya, Kamerun, Uganda, Çad, Hindistan, Pakistan, Nepal gibi ülkelerde yetimhane, mescit, okul, sağlık ocağı ve su kuyuları yaptırılmıştır…”

Genel ağ haberinde yer alan yardım kampanyasının toplumsal birliğe katkıları neler olabilir? Yazınız.

Cevap: Toplumda birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışmayı geliştirerek olumlu katkı sağlamıştır.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 20-21-24-25-26-28-29-30-31-32-33 Cevapları MEB başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.