3 Ekim 2024, 12:00
can
Yönetici

7. Sınıf Sosyal Bilgiler 16-17-18-19-20. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 16-17-18-19-20 Cevapları

İLETİŞİMİN GÜNLÜK YAŞAMDAKİ YERİ 


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 16

Bir arkadaşınız sizi kırdığında nasıl hissedersiniz ve ne yaparsınız? Bu durum arkadaşınızla olan iletişiminizi nasıl etkiler?

Cevap: Çok üzülürüm ve nedenini anlamaya çalışırım. Bu durum arkadaşımla ona samimiyetimi olumsuz etkiler ve ondan uzaklaşmaya başlarım. Aramıza soğukluk girer.

Günlük yaşamınızda en çok hangi iletişim yolunu kullanıyorsunuz? Sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim yollarını hangi ortamlarda kullanmayı tercih ediyorsunuz? Bununla ilgili örnek bir olay anlatınız.



Cevap: Ben en çok sözlü iletişim yollarını kullanıyorum. Aile içinde, okulda, çarşıda ve arkadaş ortamında sözlü iletişimi kullanmaktayım. Yazılı iletişimi cep telefonu ve sosyal medyada kullanıyorum. Sözsüz iletişimi çok az kullanıyorum ama en çok evde baş sallama, el işareti gibi iletişimi de kullanıyorum.

Etkinlik Zamanı

Aşağıdaki örnek olaylarda hangi iletişim yolunun kullanılması gerektiğini belirleyerek ilgili kutucukları işaretleyiniz.



1. Ali ve arkadaşları, okuldaki futbol topu sayısının yeterli olmadığını ve bu sorunun çözülmesini istediklerini okul yönetimine dilekçeyle bildirmek için hangi iletişim yolunu tercih etmelidir?

Cevap:

Sözlü iletişim ()
Sözsüz iletişim ()
Yazılı iletişim (x)

Merve ve kuzenleri, sessiz sinema oynamaktadır. Merve sıra kendisine geldiğinde filmi kuzenlerine anlatmak için hangi iletişim yolunu tercih etmelidir?



Cevap:

Sözlü iletişim ()
Sözsüz iletişim (x)
Yazılı iletişim ()

Ömer, sınıf arkadaşı Mehmet’le aralarındaki bir yanlış anlaşılmadan dolayı küçük bir sorun yaşamıştır. Ömer, bu sorunu çözmek için hangi iletişim yolunu tercih etmelidir?

Cevap:



Sözlü iletişim (x)
Sözsüz iletişim ()
Yazılı iletişim ()

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 17

Okulun ilk günü Mehmet ile sınıf öğretmeni Yasemin Hanım sınıfa girer. Yasemin Hanım, Mehmet’i diğer öğrencilerle tanıştırır ve Mehmet’in yarından itibaren bu sınıfa devam edeceğini belirtir. Aynı gün okuldan sonra Sıla, kitapçıda yeni sınıf arkadaşı Mehmet’le karşılaşır. Selam verip Mehmet’le konuşmak ister ama Mehmet, Sıla’ya selam vermeden kitapçıdan çıkar.

Sizce Mehmet, Sıla’ya neden selam vermemiş olabilir? Sıla, bu durumda ne hissetmiş olabilir?

Cevap: Utanmış olabilir. Sınıfta tanışmış fakat unutmuş olabilir ve tanımadığı için konuşmak istememiş olabilir. Sıla, bu durumda kendini değersiz ve önemsiz hissetmiş olabilir.



Mehmet ertesi gün okula gelir. Teneffüste bahçede oyun oynayan sınıf arkadaşlarını görür ama yanlarına gitmeye cesaret edemez. O sırada arkadaşlarının kendisi için “Çok havalı biri.”, “Gelsin, bizimle tanışsın.” dediklerini duyar.

Mehmet bu durumda ne hissetmiş olabilir? Arkadaşlarının ön yargılı davranışları nelerdir?

Cevap: Mehmet bu durumda utanmış olabilir. Arkadaşları onun havalı biri olduğunu düşünmesi ön yargıdır.

Zil çaldıktan sonra Mehmet sınıfına gider. Duyduklarına üzülmüştür. Biraz sonra sınıf arkadaşları Mehmet’in yanına gelir. “Hoş geldin.” diyerek onunla konuşmaya başlarlar. Diğer yandan Sıla, Mehmet’in kendini beğenmiş biri olduğunu düşünerek onunla konuşmak istemez. Mehmet, Sıla’nın bu tavrına biraz şaşırır.



Sıla niçin Mehmet’le konuşmak istememiş olabilir?

Cevap: Dün selam verdiği halde selamını almamasından dolayı konuşmak istemez.

Mehmet, teneffüste Sıla’nın yanına gider. Ona kendisiyle neden konuşmadığını sorar. Sıla, Mehmet’e kitapçıda yaşadıkları olayı anlatır. Mehmet kitapçıda kendisini görmediğini belirtir. Aslında Mehmet, okulun ilk günü Sıla’yı yüzünü hatırlayacak kadar tanıyamamıştır. Bu olaydan sonra Sıla ve Mehmet birbirlerinden özür dileyip iki iyi arkadaş olurlar.

Yeni tanıştığınız biriyle nasıl selâmlaşır ve iletişim kurarsınız? İletişim kurarken nelere dikkat edilmelidir?



Cevap: Yeni tanıştığım biri ile selamlaşıp adımı söylerim. Ona merhaba, nasılsın gibi sözler söylerim. İletişim kurarken tatlı bir dil ve güler yüzlü davranırım. Onun gözlerine bakmaya çalışır ve nazik olurum.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 18

İletişimde yanlış anlamanın veya anlaşılmanın önlenmesi için nelere dikkat edilmelidir?

Cevap: Sözlü iletişim kurmalı, empati yapmalı, kendimizi doğru ifade etmeliyiz.

Selin: Dün küçük kardeşim Arda’yla yine tartıştık. Sürekli odama girip özel eşyalarımı karıştırıyor. Onunla defalarca konuştum. Yaptığının yanlış olduğunu söyledim ama bir türlü bu davranışından vazgeçmiyor.
Ercan: Konuşarak hiçbir şeyi çözemezsin. Anne veya babana şikâyet et. Bak, bir daha odana izinsiz girebiliyor mu?
Selin: Kardeşimle sorunlarımızı kendi aramızda çözelim istiyorum. Ayrıca birini şikâyet etmenin doğru bir davranış olduğunu düşünmüyorum.
Ercan: O zaman onu cezalandır. Bu konularda hep yanlış davranıyorsun zaten. Yoksa korkuyor musun?
Selin: Hayır, korkmuyorum. Kardeşimle etkin bir iletişim kurup sorunumuzu çözmek istiyorum.



Selin’le Ercan’ın tutum ve davranışlarını iletişim becerileri bakımından yorumlayınız. Siz Selin’in yerinde olsaydınız kardeşinizle sorununuzu nasıl gözerdiniz? Ercan’ın önerilerine nasıl karşılık verirdiniz? Cevaplarınızı söyleyiniz.

Cevap: Selin ben dili kullanırken, Ercan sen dili kullanmıştır. Sen dili olumsuzluk içermektedir. Selin’in iletişim kurma yöntemini doğru buluyorum.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 19

Ekinlik Zamanı

Aşağıdaki görselleri inceleyip hangi iletişim dilinin kullanıldığını söyleyiniz.



7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 19

Cevap: Sen dili iletişimini kullanmışlardır.

Sizinle sen dili ile iletişim kurulduğunda kendinizi nasıl hissedersiniz? Açıklayınız.

Cevap: Kendimi kötü hisseder, üzülür ve sinirlenirim. Bu dil yapıcı olmaz ve kendi hatalarımı düzeltmek yerine aynı davranışlarda bulunmaya devam ederim.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 20

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 20

Soru: Sizce Görsel 1.1 ve Görsel 1.2’deki bireyler nasıl iletişim kurmaktadır? Yukarıda incelediğiniz duruma başka bir örnek veriniz.

Cevap: 1. resimde aynı ifade olmasına rağmen asık bir yüz ve sertçe söylenmektedir. 2. resimde ise güler yüzle ve nazikçe söylenmektedir.

Bir arkadaşımızdan kalem isterken tatlı dille yumuşak ve güler yüzle istemek varken aynı cümleleri sert bir şekilde kurmak olumsuzdur.

Ekinlik Zamanı

Aşağıda iletişimle ilgili bazı tutum ve davranışlar verilmiştir. Bu tutum ve davranışları değerlendirerek ilgili kutucukları işaretleyiniz.

Cevap:

1. Yakınlarımı daima başkalarıyla kıyaslarım. (Hayır)
2. İletişim kurarken emir verici bir tutum sergilerim. (Hayır)
3. İletişim sırasında karşımdaki kişi ile göz teması kurarım. (Evet)
4. İletişimde daha çok “sen dili”ni tercih ederim. (Hayır)
5. İnsanlara lakap takmak hoşuma gider. (Hayır)
6. İletişimde daha çok “ben dili”ni tercih ederim. (Evet)

İletişim kurarken geliştirdiğiniz olumlu tutum ve davranışlara örnekler veriniz.

Cevap: Tatlı dil, güler yüz, empati, nezaket, göz teması, ben dili, yumuşak bir ses tonu.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Cevapları Yıldırım Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.