24 Aralık 2024, 11:21
Donatello
Yönetici

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 12-13-14-15-16. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 12-13-14-15-16 MEB Yayınları etkinlik cevaplarını sizler için hazırladık. İnceleyin!

“Bir Sıcak Çorbada Anadolu” Metni Cevapları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları


6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 12-13-14-15-16. Sayfa Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 12. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK



1. “Millî Kültür” ifadesinin çağrıştırdığı sözcükleri yazınız.

Cevap: Dil, tarih, sanat, gelenek ve görenekler, edebiyat…

2. Yemeklerin kültürümüzdeki yeri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.



Cevap: Yemekler bir kültür hakkında bilgi verebilir. Örneğin; göçebe kültürlerde hayvansal gıdalarla yapılan yemekler ön planda olurken yerleşik kültürlerde tarımsal gıdalarla yapılan yemekler yaygındır. Ayrıca yemekler bir kültürün başka hangi kültürlerle etkileşim içinde olduğunu gösterir. Örneğin; Türkiye’de bir Lübnan yemeği olan içli köfte ve Balkan yemeği olan börek çok yaygındır. Çünkü Türk kültürü bu ülkelerin kültürüyle iç içedir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 13. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

1. ETKİNLİK

a. Metinde anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük grupları ile bunların tahmin ettiğiniz anlamlarını yazınız.

Cevap:



mert: yiğit, sözünde duran.

iftar topu: İftar zamanını bildirmek amacıyla atılan top.

kerpiç: Duvar örmekte kullanılmak için kalıplara dökülüp güneşte kurutulmuş saman ve balçık karışımı ilkel tuğla.

sini: Üzerinde yemek de yenilebilen, yuvarlak, bakır veya pirinçten büyük tepsi.



b. Tahmininizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap: Sözlükten kontrol ettim.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 14. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2. ETKİNLİK

Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.



1. “Çorbada bizim de bir kaşık tuzumuz bulunsun.” sözünün ifade ettiği anlam nedir?

Cevap: Bu söz Anadolu’da birlikte yapılan bir işe, bir yardıma katkıda bulunmayı ifade eder.

2. Anadolu’daki çorba çeşitleri nelerdir?

Cevap: Anadolu’da yoğurtlu çorba, düğün çorbası, yayla çorbası, tavuklu, soğanlı, sütlü, unlu çorbalar ve tarhana çorbası gibi çorba çeşitleri bulunur.



3. Yavuz Sultan Selim ve Hasan Can, iftar açacakları evi nasıl belirlemektedir?

Cevap: İftar topu atıldığında hangi evin önündelerse o evde iftar açarlarmış.

4. Tarhana çorbasının adı nereden gelmektedir?

Cevap: Tarhana çorbasının ismi “darhane”den gelmektedir. Yani fakirhane çorbasıdır.



5. Metinden öğrendiklerinizden hareketle arkadaşlarınıza bir mesaj vermeniz istenseydi ne söylerdiniz?

Cevap: Yeme alışkanlıklarımız kültürümüzün bir parçasıdır. Anadolu insanının sıcaklığı da çeşit çeşit çorbaların sıcaklığı ile ilişkilidir.

3. ETKİNLİK

a. Aşağıda, metinden alınan bazı cümleler verilmiştir. Bu cümleleri inceleyiniz. Yazarın kendi düşüncesi olan cümlelerin karşısındaki kutuyu maviye boyayınız. Herkesçe bilinen gerçeklerin anlatıldığı cümlelerin karşısındaki kutuyu ise kırmızıya boyayınız.



6. Sınıf Türkçe Sayfa 16 Cevapları

b. Aşağıya, öznel ve nesnel birer cümle yazınız. Bunları sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

Öznel Cümle: Ankara Türkiye’nin en güzel şehridir.

Nesnel Cümle: Ankara, Türkiye’nin başkentidir.



4. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların sonuna “D”, yanlış olanların sonuna “Y” yazınız.

• “Başarının en büyük şartı, kendine güvenmektir.” cümlesi özneldir. (..D..)
• “Ankara 13 Ekim 1923’te başkent olmuştur.” cümlesi özneldir. (..Y..)
• “Son kitabında ele aldığı konu çok ilgi çekicidir.” cümlesi nesneldir. (..Y..)
• “Orhan Veli Kanık özgün şiirlere imza atmıştır.” cümlesi özneldir. (..D..)
• “TDK, 1932’de Atatürk tarafından kurulmuştur.” cümlesi nesneldir. (..D..)


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 15. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

5. ETKİNLİK

“Misafir on kısmetle gelir; birini yer, dokuzunu bırakır.” atasözüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi açıkladığınız bir konuşma yapınız.

Cevap: Misafir, evlerimizin bereketidir. Misafirin olduğu bir evde hem sohbet hem de yiyecek artar. Çünkü hep birlikte yenilen içilen şeyler hiç azalmaz. Bu söz de bu şekilde hem manevi hem de maddi bir yönden söz etmektedir. Bizim kültürümüzde misafirin her zaman evin bereketlenmesine neden olduğu düşünülür. Yani misafir ağırlamak kimseye yük değildir, aksine güzel bir sohbetle sofranın tadı daha çok çıkar.

Aşağıda tarhananın yapılışını anlatan cümleler karışık olarak verilmiştir. Bu cümleleri işlem sırasına göre aşağıda verilen alana yazınız.

• Sıcak olarak servis edilir.
• İlk olarak bir gün öncesinden hamur için maya hazırlanır.
• Belli bir kıvama gelen karışım, geniş bir kap (çömlek veya leğen) içine konulur.
• Mayalanan karışım parçalanarak temiz bir bez üzerine serilir.
• Karışım 15-20 gün bu kapta bekletilir.
• Pişirilirken salça, et suyu ve tereyağı kullanılır.
• Kuruduktan sonra elle ovularak elenir, bez torba veya toprak küpte saklanır.
• Hazırlanan maya, un ile yoğrulurken diğer malzemeler de ilave edilir.
• 15-20 gün boyunca iki günde bir, hafif ıslatılmış elle karıştırılarak mayalanması sağlanır.

Cevap:

1. İlk olarak bir gün öncesinden hamur için maya hazırlanır.
2. Hazırlanan maya, un ile yoğrulurken diğer malzemeler de ilave edilir.
3. Belli bir kıvama gelen karışım, geniş bir kap (çömlek veya leğen) içine konulur.
4. Karışım 15-20 gün bu kapta bekletilir.
5. 15-20 gün boyunca iki günde bir, hafif ıslatılmış elle karıştırılarak mayalanması sağlanır.
6. Mayalanan karışım parçalanarak temiz bir bez üzerine serilir.
7. Kuruduktan sonra elle ovularak elenir, bez torba veya toprak küpte saklanır.
8. Pişirilirken salça, et suyu ve tereyağı kullanılır.
9. Sıcak olarak servis edilir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 16. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki başlıkla ilgili bilgilendirici bir metin yazınız.

Cevap: Millî Kültürümüzde Yiyecek ve İçecekler

Türk Mutfağı, kendine has oluşuyla milli kültürün de bir parçası kabul edilir. Her bölgenin damak tadına, coğrafi ve kültürel yapısına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Türk mutfağında oluşan zengin tatlardan Dünyaca tanınmış olanları da mevcuttur. Bu özelliğiyle evrensellik kazanmıştır.

Milli kültürümüzde en tanınan yemeklerin başında kebap gelir. Kebap diğer ülkeler tarafından en çok bilinen Türk yemeğidir. Ülkemizde her bölgenin kendine özgü kebabı vardır. Bunun dışında sarma-dolma, çiğ köfte, pide, mantı, lahmacun, menemen gibi yemeklerimiz oldukça meşhurdur. Herkesin tükettiği sokak lezzetimiz ise simittir. Mutfağımızın en bilinen tatlıları ise baklava, sütlaç, helva çeşitleri ve Maraş dondurmasıdır.

Türk kültürüne özgü içecekler de vardır. Bunlar her yemekle tükettiğimiz ayran ve şalgamdır. Ayrıca Türk kahvesi misafirlerimize en fazla ikram ettiğimiz içecektir. Türk kahvesinin özelliği pişme şeklidir. Cezvede ağır ağır pişer, yanında Türk lokumu ile ikram edilir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Yaşadığınız şehrin kültürel özellikleri, doğal güzellikleri ve tarihi hakkında genel ağdan araştırma yapınız. Araştırmanızda, “gov” ve “edu” uzantılı web adreslerinden yararlanınız.

Cevap: İstanbul

Dünyada iki kıta üzerine kurulu tek şehir olan İstanbul’un Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi alanları Sultanahmet Arkeolojik Parkı, Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Koruma Alanı ile Kara Surları Koruma Alanı olmak üzere dört ana bölgeyle temsil edilmektedir. Bu alanlar sahip oldukları kültür varlıklarının dönemi ve niteliği açısından farklılıklar göstererek, İstanbul’un kent tarihini gözler önüne sermektedir.

Tarihi ve doğal güzellikleri ile pek çok sanatçıya ilham kaynağı olan İstanbul’a dair sayısız şiir yazılmış ve şarkılar bestelenmiştir. Dünya Miras Alanı dışında yer alan saraylar, camiler, tarihi Kapalı Çarşı ile Cenevizlilerden kalma Galata Kulesi de İstanbul’da görülmesi gereken önemli kültürel varlıklardır.


Bir önceki yazımız olan veya sonraki başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ

Forum DirilişYasal Uyarı
İçerik Bilgisi
Forum diriliş Diriliş | Diriliş Forumu
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.